Tansiyon
2005 yılında yapılan bir araştırmada terenin antihipertansif yani hipertansiyonu önleyici etkileri olup olmadığı araştırılmıştır. 3 hafta boyunca 20 mg/kg dozunda tere ekstraktları verilen yüksek tansiyon sorunu olan sıçanlarda, tansiyon değerlerinin anlamlı derecede düştüğü görülmüştür.
Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak terenin yüksek tansiyon için faydalı olduğunu söyleyebiliriz fakat araştırmanın sıçanlar üzerinde yapıldığını göz önünde tutmalıyız. İnsanlar üzerinde geniş çaplı araştırmalar yapılmadan terenin tansiyon hastaları için ilaç olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirtmek mümkün değildir.
Astım
15-80 yaş aralığında, hafif ila orta derecede astımı olan hastalar üzerinde yapılan bir araştırmada terenin astım belirtilerinde iyileşme sağlayabileceği gösterilmiştir. Tere tohumlarının tozunun özünün kullanıldığı araştırmada hastalara, günde 3 kez 1’er gram tere ekstresi verilmiştir.
4 hafta süren araştırma neticesinde hastaların solunum fonksiyonları değerlendirilmiş ve tedavinin etkinliği bu kıstasa göre belirlenmiştir. Terenin bronkodilatör etki göstererek hava yollarını açtığı ve solunum fonksiyonlarında düzelme sağladığı görülmüştür.
Tere Zararları
Terenin zararları için aşırıya kaçılmadıkça zararlı değildir demek mümkündür. Ancak çok fazla tüketildiğinde sindirim sistemini ve idrar yollarını tahriş edebilir.
Terenin tansiyon düşürücü etkileri olduğu için düşük tansiyon sorunu olanlar tarafından dikkatli bir şekilde kullanılması gerekir. Eğer tansiyonunuz sürekli düşük seyrediyorsa tere otu ile yapılan bitkisel kürleri doktorunuza danışmadan kullanmayın.
Tere tiroidde iyot emilimini azaltan guatrojenler içerir. Bu nedenle hipotiroidiye neden olabilir. Hipotiroidi hastasıysanız tere tüketmemelisiniz. Tere otu hamilelikte kullanılmamalıdır çünkü hormonlara etki edebilir.