Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalı?
Kalp krizi anında ne yapılmalı sorusu, pek çok kişi için hem kriz anında kendisi için hem de yakınları için önem taşıyan bir konudur. Kalp krizinin ilk ve en güçlü işareti olan göğüs ağrısı, baskı ve yanma şeklinde başlar ve sonrasında boyun ve kola doğru yayılır. Sırtta ve alında soğuk terleme başlar. Bazen şiddetli bulgular eşliğinde ortaya çıkan kalp krizi, bazen de hafif bir rahatsızlık şeklinde görülebilir. Bu esnada ağrı hareket etmekle artar, dinlenmekle azalsa da tamamen geçmez. Yarım saatten uzun sürebilir ve soğuk terleme ile mide bulantısı eşlik edebilir. Bu nedenle hafif ya da şiddetli göğüs ağrıları her zaman dikkate alınmalıdır.Kalp krizi anında dakikalar ile yarışılır. En kısa sürede bir sağlık birimine ulaşmak gerekir. Kalp krizi geçiren kişi asla kendi başına hastaneye gitmemeli, merdiven çıkmak gibi daha çok oksijen gerektiren hareketleri yapmaktan kaçınmalıdır. Hem kendiniz için hem de çevrenizdeki kalp krizi geçiren kişiler için alabileceğiniz ilk önlemler şunlar olabilir:
Kalp krizi belirtilerinden biri başladığı ilk yapılacak iş profesyonel yardım çağırmaktdır. Yani hemen 112 aranmalıdır.
Eğer yalnızsanız ve telefonunuza yakın bir yerde ise ambulansı ve yakınlarınızı arayarak haber verin.
Üzerinizdeki kravat ya da gömlek gibi kıyafetlerin yaka kısımlarını gevşetin/açın.
Kalp krizi ilkyardım gerektiren bir durum olduğundan, yanınızda deneyimli biri varsa yardım isteyin. Kişi ilkyardım eğitimi almamışsa, size müdahale etmesine izin vermeyin ve ambulansı aramasını isteyin. Kalp krizi geçiren kişi ne kadar yakınınız olursa olsun ilkyardım eğitiminiz yoksa siz de müdahale etmemelisiniz.
Mümkünse pencere ve kapıları açarak ortamın bol oksijenle dolmasını sağlayın.
Kalp krizine araba kullanırken yakalanırsanız, hemen aracı kenara çekin ve yardım isteyin.
Stent Takılan Hasta Tekrar Kalp Krizi Geçirir mi?
Kalp krizi sonrası, tıkanan damarın açılması için anjiyo yapılmasına karar veren doktor tarafından stent kullanılarak tıkamış arter(ler) açılmaktadır. Kalp krizi geçiren hastaya ilk müdahalelerden biri olarak görülen stent takılması, uzman doktor tarafından ve hastane ortamında yapılmalıdır. Cerrahi bir müdahale olarak tanımlanan stent takılması, tıpkı diğer ameliyatlarda olduğu gibi bazı riskler taşır. Bunun yanı sıra stent takıldıktan sonra bazı damarların stent almama gibi riski de bulunmaktadır. Bu da akıllara "Stent takılan hasta tekrar kalp krizi geçirir mi?" sorusunu getirir. Belirtildiği üzere, stent almama durumunda yeniden tıkanma ya da damarda daralma meydana gelirse, hasta ikinci bir kalp krizi geçirebilir. Bu nedenle stent takılmasından sonraki süreçte belirtilen süre boyunca verilen ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalı, uzman doktorun tavsiyelerine uyulmalı ve gerekli kontroller aksatılmamalıdır.