Belirtiler bebeklik dâhil her yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığın başlangıç evresi genellikle 5-11 yaş arası çocuklarda görülür. Bu sendroma kadınlar da erkekler de yakalanabilir.
Ağaç Adam Sendromu Tedavi Edilebilir mi?
İnsana “evlerden ırak” dedirtecek kadar ürkütücü olan bu hastalığın maalesef kesin tedavisi yoktur. Bu yüzden hastanın ömür boyu ağaç adam olarak yaşama ihtimali çok yüksektir. Uygulanan tedavi yöntemleri daha çok belirtileri hafifletmeye yöneliktir ve hastanın yaşam kalitesini artırmayı hedefler.
Belirtileri azaltan tedavi yöntemlerinin başında ameliyat gelir. Ancak lezyonların giderilmesi için yapılan cerrahi müdahale başarılı geçse de sadece geçici bir çözümdür. Çünkü lezyonlar çoğunlukla tekrardan ortaya çıkmaktadır. Ya da vücudun farklı bölgelerinde yeni oluşumlar gerçekleşmektedir. Bunun dışında ilaç tedavisi, siğillerin dondurularak yok edildiği kriyoterapi gibi yöntemler uygulanabilir.
Güneşin zararlı ışınları bu rahatsızlığın artarak gelişmesine yol açtığından ağaç adam sendromlu kişilerin ömür boyu güneşe maruz kalmaktan kaçınmaları gerekir. Ayrıca düzenli aralıklarla kontrole gitmelidirler.
Ağaç adam sendromu ve bu sendromla bağlantılı insan papilloma virüsü gizemini hâlâ koruyor. Tıp dünyası bu virüsün farklı insanları, farklı şekillerde neden etkilediğini araştırmaya devam ediyor. Ve elleriyle ayaklarının kesilmesini isteyecek kadar ümitsizliğe düşen hastaları bir an önce tedavi edebilmeyi umuyor.