KABUĞU KAPALI OLMALI
Yapılan araştırmadan çıkan bulgular ışığında, midye satın alacak kişilere de seslenen Dr. Alçay, şunları söyledi: “Midyelerin kabukları kapalı olmalı. Midyenin kabuğu açıksa, dokunulduğunda kapanmalı veya hareket etmeli. Midyeler kötü kokulu ve içleri kuru olmamalıdır. Ağzı açık ve içi kuru midyeler ölmüş demektir.”
“Kaçak ve merdiven altı tesislerde üretilmiş midyeler daha çok sokaklardaki midye dolma şeklinde kayıtsız ve denetimsiz olarak satılıyor. Bu midyeler tüketilmeye hazır halde, sıcak yaz günlerinde güneşin altında, soğuk zincir olmadan bakteriyel üremeye ve gıda zehirlenmesine yol açacak şekilde satılmaktadır. Bu durum halk sağlığına ciddi tehdit oluşturuyor. ”
‘ALMAYIN VE TÜKETMEYİN’
Gıda Güvenliği Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Samim Saner ise kaynağı bilinen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izin verdiği çiftliklerde üretilmiş veya izinli istasyonlardan toplanmış midyelerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.
“Açıkta satılan kaynağı bilinmeyen riskli ürünler tüketilmemelidir” uyarısı yapan bulunan Dr. Saner, “Gıda güvenliği ve halk sağlığı açısından kaçak toplanan ve de satışa sunulan midyeler ciddi bir sağlık sorunu. Ruhsatlı çiftliklerde yetiştirilen veya izinli istasyonlardan toplanan midyenin dışındaki midyelerin satılmaması gerekiyor. Bunun için özellikle midyecilere yönelik kontroller büyük önem taşıyor. Tüketiciler kesinlikle seyyar satıcılarda satılan midye ve ürünlerini tüketmemeliler” uyarılarını yaptı.