Enfeksiyonlar:
Özellikle sinüslerdeki bir enfeksiyon, salya birikmesine neden olabilir. Enfeksiyonlar, vücut bağışıklık sistemine saldıran yabancı istilacıları temizlemeye çalışırken ağızda fazladan tükürük üretme eğilimindedir. Buna karşılık, tıkalı burun boşlukları varsa, vücut, serbest bir tükürük akışına izin veren ağızdan nefes almaya başvurur.
Nörolojik Bozukluklar:
İnme veya serebral palsi de aşırı salyaların kaynağı olabilir. Bu nörolojik durumlar, ağız ve çene çevresindeki kasların tükürüğü tutmak için çalışmasını engelleyebilir. Buna karşılık, nörolojik bozukluk, beynin yutma zamanı geldiğinde vücuda sinyal vermesini de engelleyebilir.
Epiglotit:
Epiglotit, boğazın arkasında ortaya çıkan bir enfeksiyon türüdür. Orada enfeksiyon kaptığında şişen bir tabak kıkırdak vardır. Sonuç olarak yutma güçleşir.
Bell’s Palsy:
Bell’s Palsy, yüz kaslarında kas güçsüzlüğüne neden olan viral bir enfeksiyondur. Bu rahatsızlığı olan hastalar yüzlerinin bir tarafı sarkmış gibi görünür. Genellikle geçicidir ve aylar içinde kendi kendine düzelir. Ancak bu süre zarfında yüzdeki kaslar tükürük salgısını kontrol edemeyecek kadar zayıf veya felç olabilir.
Guillain-Barre Sendromu:
Guillain-Barre Sendromu, ciddi bir otoimmün durumdur. Sinir hücreleri hasar görür veya yıpranır çünkü vücut onlara yanlış yönlendirilmiş bir bağışıklık tepkisi olarak saldırmaya başlar. Sinirler artık düzgün çalışmadığında kas güçsüzlüğü ve hatta felç meydana gelebilir. Salya akması, bu hastalığın birçok belirtisinden sadece biridir.