Home
21 Mayıs 2020 ( 3 izlenme )
Reklamlar

Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Gün Yüzüne Mi Çıkıyor?

Canlılar arasında hastalıkların yayılmasına sebep olan böcek ve kemiricilere vektör adı verilmektedir. Vektörler ya kanatları veya bacakları vasıtasıyla etkeni mekanik olarak taşıyıp bulaştırırlar veya etken vektörün bünyesine girip, biyolojik değişime uğrayıp konakçıya bulaşır.Vektörlerin, enfeksiyon zincirinin tamamlanmasındaki rollerine vektörlük denir. fizik/mekanik vektörlük, biyolojik vektörlük olmak üzere 2 çeşit vektörlük vardır.

Fizikmekanik vektörlük insandan, hayvandan ya da bunların atıkları ile kirlenmiş olan ortamlardan vektöre bulaşan etkenin, vektörün bedeninde yaşamını sürdürerek, diğer sağlam bir insana bulaşması, taşınmasıdır. Bu tür vektörlükte, etken eklembacaklıların bedeninde yalnızca yaşamını devam ettirir. Örneğin; karasineklerin mekanik vektörlük yaptığı, tifo basilleri ve bağırsak parazitleri, ortamda karasinekler olmasa bile yaşamlarına ve hastalık oluşturmaya devam ederler.

Biyolojik vektörlük hastalık etkeninin yaşam döngüsünün bir evresi, vektörün vücudunda tamamlanır. Vektör etken için bir ara konakçıdır ve etkenin yaşamını sürdürebilmesi doğrudan vektöre bağlıdır. Biyolojik vektörlük ile bulaşan hastalıklarda esas geçiş ve taşınma vektör aracılığı ile ve vektörün sağlam insanla doğrudan teması iledir. Eğer ortamda vektör olmazsa, hem etken yaşamını sürdüremez hem de enfeksiyon zinciri tamamlanamaz ve hastalık ortadan kalkar. Bunun en tipik örneği sivrisineklerin oynadığı roldür.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

YPG'lilerle görüşen ABD'li General Mckenzie, Türkiye'deki NATO tatbikatına katılmadı Filistin Arapların umurunda bile değil! Türkiye’de Cumhuriyet'in 100.yıl kutlamaları ertelenirken Dubai’de Robbie Williams konseriyle coştular Erdoğan: İlk gözlem uydumuz İMECE 11 Nisan'da fırlatılacak CHP'den 23 Nisan'a özel animasyon '23 Nisan’ın 100. Yılı kutlu olsun Türkiyem'