Ekonomi politikaları halkın alım gücünü düşürürken, küçük esnafı da çıkmaza soktu. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu araştırmasına göre, haziran ayında açlık sınırı 27 bin 415 liraya yükselirken, yoksulluk sınırı ise 83 bin 859 lira oldu. Rapora göre, son 12 ayda açlık sınırı 6 bin 841, yoksulluk sınırı ise 22 bin 442 lira arttı. TÜİK araştırması da hane harcamalarında en yüksek payın konut ve kiraya gittiğine, bütçede en düşük payın gıda harcamalarının aldığına işaret ediyor. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye para yetiştiremeyen vatandaş, ekmeği bile veresiye defterine yazdırmaya başladı. Ankara’nın yoksul mahalleleri arasında yer alan Keçiören İlçesine bağlı Ovacık’taki Beyza Bakkal’ın veresiye defteri 400 bin liraya ulaştı. Bakkalın sahibi, 20 yıllık esnaf Murat Kalkan, özellikle son 5 yıldır hissedilen enflasyonla veresiye yazımının arttığını söyledi.
ESNAF DA İSYANDA
Vatandaşın temel gıdaları borçla satın aldığını ifade eden Kalkan, şöyle konuştu:
“İnsanlar makarna bile alamıyor. Ekmekle karınlarını doyuruyorlar. Eskiden yufka satıyorduk, kilosu 100 lira oldu. Satış olmayınca raflardan kaldırdık. Bu mahallenin çoğu kiracı. Kira fiyatları zaten uçmuş. İnsanlar maaşı, kiraya mı versin karnını mı doyursun. Son beş yıldır her şey on katına çıktı. Yumurtanın fiyatı, iki ayda 80 liradan 150’ye yükseldi. Peynire son üç ayda yüzde 25 zam geldi. Eskiden satışlardan kâr edebiliyorduk, şimdi zarar ediyoruz. Son beş yıldır cepten yiyoruz. Vergiye, elektrik faturasına çalışıyoruz.”
Satılamadığı için sadece üç kasa meyve getirdiğini söyleyen Kalkan, “100 liradan aşağı meyve yok, çok pahalı. Sadece üç kasa getirmeme rağmen meyveler bitmiyor. Meyveyi bir kilo alan yok, sayıyla alıyorlar. Gelen müşteri, ‘böyle pahalılık mı olur’ diye yakınıyor” diye konuştu.
Mahalledeki Şifa Eczanesi’nde durum farklı değil. Eczanenin veresiye defteri 50 bin lirayı bulurken, vatandaş 10 liralık ilacı bile borçla satın aldı. Eczacı Beyza Güler, veresiyeye talebinin çoğunlukla emeklilerden geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Emeklinin eline ayda 14 bin lira geçiyor, karınlarını bile doyuramıyorlar. İlaç fiyatları da çok pahalı. SGK, ilaç fiyatlarının çok küçük bir kısmını karşılıyor. Son altı ayda bir ilaca 200 lira zam geldi. En sık kullanılan ağrı kesici, antibiyotik, tansiyon ilaçlarında ciddi artışlar görüldü. Hastalar, fiyatları duyunca şok oluyor. ‘Bu nasıl devlet bize bakamıyor mu’ diyerek sitem ediyorlar.”
Nefes