Danıştay 3. Dairesi Nisan ayında verdiği kararla devlet doğrultusundan verdiği gelir desteğinden yüzde 4 oranında kesilen vergiyi iptal etti. Buna göre Gelir Vergisi Kanunu’na bir madde daha eklenerek geriye doğru 5 sene boyunca tarımsal destek ödemelerinden kesilen vergilerin bütününün çiftçilere iade edilmesinin önü açıldı.
Konunun detaylarını paylaşan Vizyon Şirket Ortağı İsmail Vefa AK, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın da vergi iadeleri amacıyla çalışmalarını hızlandırdığına ilgi çekti. İşte Vizyon Şirket Ortağı İsmail Vefa AK’ın o yazısı:
TARIMSAL DESTEK ÖDEMELERİNDE VERGİ STOPAJI
Tarım ve Orman Bakanlığı ve alakalı kuruluşlar doğrultusundan çiftçilere hibe desteği, hayvancılık desteği, mazot, gübre ve tohum takviyeleri ya da fark ödemesi desteği gibi değişik adlar altında birçok ayni ya da nakdi destek ödemesi yapılmaktadır. Bu ödemeler üzerinden alakalı kurum ve kuruluşlar yerine göre değişik oranlarda gelir vergisi stopajı yapmaktaydı. Tarımsal destek ödemelerinden vergi stopajı yapılmaması amacıyla birçok çiftçi doğrultusundan husus yargıya taşınmıştı. Danıştay 3. Dairesi Nisan ayında verdiği kararla devlet doğrultusundan verdiği gelir desteğinden yüzde 4 oranında kesilen vergiyi iptal etti. Daha sonra 26 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7338 saseneı Kanun’la Gelir Vergisi Kanunu’na bir madde eklenerek kamu kurum ve kuruluşları doğrultusundan oluşturulan tarımsal destekleme ödemeleri gelir vergisi dışında bırakıldı. Önceki dönemlerde kesilen vergilerin iadesi ve çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi amacıyla, hükümet doğrultusundan bir çalışma başlatıldı. Buna göre, Gelir Vergisi Kanunu’na bir madde daha eklenerek geriye doğru 5 sene boyunca tarımsal destek ödemelerinden kesilen vergilerin bütününün çiftçilere iade edilmesinin önü açıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı da vergi iadeleri amacıyla çalışmalarını hızlandırdı.
VERGİ İADESİNİN ŞARTLARI
Kamu kurum ve kuruluşları doğrultusundan oluşturulan tarımsal destek ödemeleri üzerinden kesilen vergilerin iadesi amacıyla, çiftçiler doğrultusundan vergi dairelerine bir dilekçeyle başvurulması gerekmektedir. Eğer vergilerin iadesi amacıyla daha evvelce dava açılmışsa, açılmış davalardan vazgeçilmesi şarttır. Bu şartlar dahilinde, başvuran çiftçilere hesaplanacak faiziyle birlikte vergi iadesi yapılacaktır.
MALİYE TARAFINDAN TEBLİĞ ÇIKARILACAK
Hazine ve Maliye Bakanlığı çiftçilere yapılacak vergi iadelerine dair usul ve esasları belirlemek üzere bir genel tebliğ hazırlıyor. Vergi iadesi müracaatı amacıyla standart bir dilekçe formatı belirlenmiş halde.