Seçilmiş Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in yerine kayyum atanan Can Aksoy, atandığından bu yana 20 dönüm araziyi ve 38 camiiyi belediyeden devretti. Esenyurt’un 20 dönüm arazi Sağlık Bakanlığı’na bedelsiz tahsis edildi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bedelsiz verilen alanlar da var. Ayrıca, 38 cami ve altlarındaki ticari alanlar müftülüğe devredildi.
İHALE AKTAŞ’A VERİLDİ
Ahmet Özer döneminde başlayan temizlik ihalesi süreci, kayyum yönetimi altında devam etti. 1.1 milyar bedelli ihale, 2 ay süre uzatımıyla 01.01.2025’te Bilginay Temizlik Hizmetleri Şirketi’ne verildi. Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve Ahmet Özer, Bilginay Temizlik Hizmetleri Şirketi’ne ihale veren ve suç örgütü iddiasıyla tutuklanan Aziz İhsan Aktaş’a ihale vermek nedeniyle tutuklanmıştı.
ESENYURT’taki 38 cami ve altlarındaki ticari alanlar müftülüğe devredildi. CHP’li Erdinç Aktaş, “Biliyoruz amacınız cami değil, altındaki işletmeler. Oraya çökmeye çalışıyorsunuz” diye konuştu.
BOŞA ÇIKAN PERSONELİ ALDILAR
Kayyum, AKP’nin seçim kaybettiği ilçelerden boşa çıkan kişileri belediyeye doldurdu. Başkan yardımcısı ve müdür olarak atadı.
Yusuf ULUTAŞ: AKP İstanbul İl Yürütme Kurulu Üyesi - 2015 Beyoğlu AKP Eski Başkan Yardımcısı
Yeşim AYTULUM: AKP Esenyurt Belde Kadın Kolları Kurucu Başkanı, AKP Eski Meclis Üyesi
Ümit ÜNAL: AKP İstanbul Millet Vekili Adayı - 2015
Zekeriye ŞANLIER: AKP dönemi, Üsküdar Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı
Nebi Canlı: AKP Dönemi Beykoz Belediyesi Eski Emlak Müdürü
Bunlar yetmezmiş gibi AKP Belediye Meclis Grup Başkanı Togay Çoban ve AKP Esenyurt İlçe Başkanı Harun Özer’in akrabalarını müdür olarak atadı.
Kayyum yönetimi, Strateji Müdürlüğü, İnovasyon ve Teknoloji Müdürlüğü, Dış İlişkiler Müdürlüğü ve Yerel Yönetimler Müdürlüğü’nü kapattı.
EMEKLİLER LOKALİ: Ahmet Özer tarafından 7 Kasım 2024’te açılışı yapılması planlanan lokal yarım kaldı, açılışı yapılmadı.
HARAMİDERE CEM EVİ: 7 Kasım 2024’te temeli atılması planlanmıştı ancak kayyum tarafından askıya alındı, temeli atılmadı.
AŞEVİ: Ahmet Özer tarafından açılan, Yıldız camii altındaki aşevi kendi döneminde açılmış gibi halka lanse edildi.
İSTİKLAL MAHHALLESİ AŞEVİ: Ahmet Özer döneminde dağıtılan 3 çeşit yemek 2 çeşide indirildi, kalite düşürüldü.
CEMİL MERİÇ KÜTÜPHANESİ: Ahmet Özer döneminde planlanan ve tüm eksikleri tamamlanan proje kayyum tarafından kendi projeymiş gibi anlatıldı.
YOL BAKIM ONARIM ÇALIŞMALARI: Ahmet Özer döneminde kırdığı Türkiye rekorunu kendisi yapmış gibi lanse etti.
KREŞLER: Ahmet Özer’in inşaatları durdu, projesi hazırlanmış temeli atılacak olanlar askıya alındı.
İŞÇİLER ÇIKARILDI
Esenyurt’ta ilk olarak belediye çalışanları fişlendi, akabinde ise 100’den fazla emekçi işten çıkartıldı. DİSK, işten çıkarmaları protesto etti. Şube Başkanı Süreyya Doğan, “Yaşananlar siyasi fişleme ve cezalandırma operasyonudur” dedi.
CHP Başakşehir İlçe Başkanı Beyzade Kayabaşı, “Kanal İstanbul”a ilişkin, “Ekrem Başkan’ı Silivri zindanlarına atanlar projeyi alelacele hayata geçirmek gibi bir süreci başlattılar. Bu yalan, bir talan aynı zamanda da bir yok ediş, yıkım projesinden başka bir şey değil” dedi.
Basın açıklamasında bulunan Kayabaşı “Burada satılan arazilerin Arap kanallarında konut projesi olarak sunulduğunu da biliyoruz” diyerek mevcut ekonomik krizde, fiyatları nedeniyle yapılacak konutlarda “Türk vatandaşlarının oturmasının mümkün olmadığını” söyledi.
Tutuklanarak yerine kayyım atanan Şişli’de Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan tarafından “Şişli’nin Kanal İstanbul’u” olarak tanımlanan ve durdurularak mühürlenen 72 katlı inşaat projesinin, kayyum yönetiminin göreve gelmesiyle yeniden başladığı ortaya çıkmıştı. Gazeteci Pelin ünker sosyal medya hesabından pazar sabahı saat 07.15’te çektiği görüntüleri paylaştı. Ünker “Şişli’nin ‘Kanal İstanbul’u’ olarak anılan, rezerv alanı ilanıyla 72 katlı rezidans ve AVM yapımı kayyum sonrası daha da hız kazandı. Şişli halkı pazar sabahı bu seslerle güne ‘merhaba’ diyor” dedi.
Sözcü