Japonya'nın ve dünyanın en önemli denizcilik şirketlerinden bir olan Mitsui O.S.K. Lines (MOL) Türkiye'ye büyük bir yatırım yapmayı planlıyor. Son iki yılda büyük kar elde eden Japon şirketi, pandemi döneminde gördüğü desteklerden dolayı vefa borcunu ödemek için Türkiye'yi tercih ettiklerini açıkladı.
MOL Türkiye Genel Müdürü Satoshi Katada'nın ev sahipliğinde düzenlenen bir toplantıda Japonya merkezli şirketin Türkiye'ye yapması planlanan yatırımları açıklandı. Toplantıda MOL Global Direktörü Kenta Matsuzaka ile MOL Avrupa ve Afrika Temsilcisi Tatsuro Watanabe de yer aldı.
Pandemi ile birlikte meydana gelen konterner krizi ile birikte diğer armatörler gibi MOL de büyük kar elde etme fırsatı bulmuştu. MOL Global Direktörü Kenta Matsuzaka, elde ettikleri kar ile başta Türkiye olmak üzere gelişmiş ülkelere yatırım yapacaklarını açıkladı.
MOL, ilk yatırımlarını "Türkiye'de yeniden doğuş" sloganıyla duyurdu. MOL Grup tarafından Asya denizlerinde işletilen Japon MultiPurpose Handybulker ve Drybulk gemileri, Medmol Carriers markasıyla MOL Türkiye ekibi tarafından Akdeniz'de yeni seferlerine başlayacak.
MOL'ün yatırımlar için Türkiye'yi seçme sebebi Türkiye'nin RusyaUkrayna Savaşı'nın sebep olduğu tedarik sorununu çözmeye yönelik girişimleri ve Türkiye'nin pandeminin yanı sıra RusyaUkrayna savaşıyla tedarik zincirinde parlayan yıldızı, MOL'ün yatırımda rotayı Türkiye'ye çevirmesindeki tek neden değil. Pandemi döneminde Japonya'nın Türkiye'den ve Türk şirketlerinden gördüğü destek de bu noktada etkili olmuş.
Kenta Matsuzaka şu şekilde konuştu:
Pandemi döneminde diğer birçok ülke sınırı kapatmıştı. Türkiye ise açıktı. Gemi personeli değişimlerimizi Türkiye'de yaptık. Türkiye bu konuda alternatif olarak öne çıktı. Diğer yandan, Türk tersaneleri bu dönemde bakımonarım konusunda önemli bir alternatif oldu. Artık düzenli olarak buraya geliyoruz. Türkiye, son dönemde havayolunda da önemli bir rol üstlendi.
Geçen yıl yapılan Tokyo Olimpiyatları'nda da birçok sporcu Türkiye üzerinden Japonya'ya ulaşım sağladı. Olimpiyatlar ülkemiz için çok önemliydi ve THY bunu destekledi. Hatta bu destekten dolayı THY yöneticisine Japonya'da şeref madalyası verildi. Dolayısıyla Türkiye, Japonya için çok değerli bir ülke. Türkiye'nin bize yaptıkları iyiliklerin karşılığını vermek lazım.
Kenta Matsuzaka, Japonya için önemli bir pazar olan Rusya'daki yatırımları Ukrayna Savaşı'nın ardından askıya aldıklarını söyledi. Matsuzaka, "Aslında bizim Rusya'da enerji yatırımlarımız çok fazlaydı. Ama savaşın etkisiyle bu ülkede ileriye dönük büyük adımlar atamıyoruz" dedi.
Afrika pazarına Türk şirketleri ile açılmayı planlayan MOL'ün Avrupa ve Afrika Temsilcisi Tatsuro Watanabe şu şekilde konuştu:
Türk firmalarının Afrika'da tecrübeleri var. Bu pazarı Japonlardan daha iyi biliyorlar. Ama bizim de hem marka gücümüz var hem de küresel gücümüz fazla. Bu konuda Türk şirketleri ile Afrika'da beraber bir lojistik ağı oluşturmayı planlıyoruz.
MOL'ün Karadeniz Holding iştiraki olan Karpowership ile Karmol adında iş ortaklığı bulunuyor. Özellikle Afrika ülkelerinde önemli bir enerji ihtiyacını karşılayan Karmol, ilk yüzer gazlaştırma ünitesini (FSRU) de bu yılın başında müşterisine teslim etmişti. MOL ayrıca dünyanın en büyük LNG filosuna sahip.