İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltı süreciyle başlayan ve tutuklanmasıyla şiddetlenen protestolar dünya basınında konuşulmaya devam ediyor.
Fransa'nın merkez sağcı gazetesi Le Figaro da ilk sayfasına Türkiye'deki mevcut durumu taşıdı.
Delphine Minoui'nin kaleme aldığı "'Artık kaybedecekleri bir şey olmadığını düşünüyorlar: Türkiye'de Erdoğan otoriter dönüşümü hızlandırdı" başlıklı yazıda, şiddetli protestoların Türkiye'nin "otoriterleşme sürecinde yeni bir aşamaya geçtiğine işaret ettiğini" belirtti.
"Otoriterliğe yeni bir kayış mı, yoksa demokrasinin tabutuna çakılan son çivi mi" diye başlayan yazıda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "en büyük rakibini saf dışı bırakma hamlesinin demokratik sınırları zorlayan bilinçli bir stratejinin parçası" olduğu vurgulanıyor. Gazete "Erdoğan gücünü korumak için tüm kırmızı çizgileri aşmaya hazır görünüyor" diye de not düşüyor.
Yıl başından bu yana tutuklana gazeteci, avukat ve muhaliflerden, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması gibi örnekler veren gazete, İmamoğlu'nun tutuklanmasının "sene başından beri devam eden sabotaj kampanyasının doruk noktası" olduğunu belirtti.
Gazete düşüncü kuruluşu Ifri'de Türkiye programından sorumlu Dorothée Schmid'in görüşlerine de yer verdi. Schmid Türkiye'deki durumu Rusya'daki Putin yönetimine benzeterek "AKP'nin bağımsız adalete saygı duyulması çağrısı yaparak demokrasi için savaştığını iddia ettiği, çarpıklaşmış söylemlerle desteklenen bir Putinleşme evresine girildi. Herkes Erdoğan'ın 2016'dan beri adaleti kontrol ettiğini biliyor" dedi.
Mevcut uluslararası iklimin de Erdoğan'ın çıkarına göre işlediğini yazan gazete, "mülteciler ve bölgesel güvenlik konusunda kritik ortak olarak gördüğü Ankara'ya ters düşmeme kaygısıyla" Avrupa Birliği'nin çekimser bir tavır sergilediği belirtildi.
Dorothée Schmid de ABD Başkanı Donald Trump etkisinden bahsederek "ABD'deki özgürlük karşıtı gidişat, Erdoğan'a ilham veriyor ve yasaları çiğneme özgürlüğü tanıyor" diye konuştu.
Ancak gazete bunun "Ankara'nın reisi için bir risk" oluşturduğunu belirtiyor. Protestolar başladığından beri 1130'dan fazla kişinin gözaltına alındığını not düşen gazete, buna rağmen sokaklardaki hareketliliğin şiddetinde dalgalanma olmadığına dikkat çekti.
Gazetede İmamoğlu'na verilen tartışmasız desteğin büyümesinde "aylardır büyüyen hayat pahalılığına duyulan öfkenin ve yalnızca AKP iktidarını görmüş gençlerin bıkkınlığının" olduğu belirtiliyor.
Dorothée Schmid bunun Gezi dönemindeki protestolardan farklı olduğunu söyleyerek "Gezi döneminden farklı olarak muhalefet partileri seferberliğe yoğun bir şekilde destek oluyor" dedi.
Nefes