Merkez Bankası dün politika faizini yüzde 46’ya çıkararak fiili uygulamayı resmileştirdi. Karar, ekonomistlerce olumlu yorumlandı. Ekonomi yönetiminin acil olan soruna müdahale ettiğini ancak ekonomideki sıkıntıların çözümünü ertelediği belirtildi. Ancak madalyonun bir yüzü daha var; bu kararın faturasını kimin ödeyeceği gibi. Her zaman olduğu gibi faturayı, ziyafet sofrasına hiç oturmayan vatandaşın ödemesi kesin gibi görünüyor.
ZOMBİLERE DİKKAT
Karadeniz Teknik Üniversitesi, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Küçükkale küçük işletmelerin kendilerini daha maliyetli döndüreceklerini büyük ihtimalle de döndüremeyeceklerini söyledi. Zombi firmalara dikkat çeken Küçükkale, düşük faizli krediye erişim sağlayamadığı takdirde iflas edecek olan ve zombi olarak tanımlanan firmalarda patlama yaşanacağını söyledi.
HAZİRAN ÖNEMLİ
Ekonomist Coşkun Cangöz de ilk Para Politikası Kurulu toplantısının Haziran ayında olduğunu hatırlatarak, Merkez Bankası’nın borç verme faizi kanalıyla piyasa faizini daha da yukarıya çekebileceğini söyledi. Bu da kredi ve mevduat faizlerinde artış anlamına geliyor.
Faiz artışı reel sektör açısından zorlu bir döneme işaret ediyor. Martta yüzde 55 olan kredi faizlerinin yüzde 60’ların üzerine çıktığını hatırlatan ekonomistler önümüzdeki günlerde artışın sürmesinden endişe ediyor. Ticari kredi faizlerinin artmasıyla özellikle küçük işletmelerin sıkıntı yaşayacağı, maliyetlerin artacağı, bunun da zamları beraberinde getireceğine dikkat çekiliyor.
Prof. Dr. Yakup Küçükkale:
Kredi kartı borçluluk oranında da son yılların tepe noktalarını yaşadığımızı söyleyen Yakup Küçükkale, “Asgari ücretin enflasyonun altında artırılması, emeklilere düşük zam gibi sebeplerden insanlar geçimlerini sağlamakta zorlanıyor. MB’nin kararı sadece firmalara değil tüketicileri de olumsuz etkileyecek” dedi.
Ekonomist Coşkun Cangöz:
Merkez Bankası faizinin mevcut seviyesinde bile ticari ve tüketici kredi faizlerinin yüksek seyretmeye devam edeceğini kaydeden Ekonomist Coşkun Cangöz “Zayıf olan kredi talebi artan faizlere bağlı olarak biraz daha zayıflayacaktır. Diğer taraftan mevduat faizleri de yükseldiği için döviz talebi dengelenecek” dedi.
Nefes