"Amerikan halkı telafi edilmeyi hak ediyor, bu savaşa yatırdıkları milyarlarca doların bir şekilde geri ödenmesini hak ediyor. Amerikan halkını gelecekteki yatırımlar konusunda daha rahat ettirecek başka hiçbir şey düşünemiyorum, böylece bir ortaklık içinde olurduk ve Amerikan halkı bütünleşirdi."
NBC'ye göre ABD, Washington'ın bugüne kadarki yardımlarının geri ödemesi olarak istediği kaynakları "korumak" için Ukrayna'ya asker gönderebilir. Kanala konuşan yetkililer Washington'ın, büyük ihtimalle Rusya ve Ukrayna'nın barış anlaşması imzalamasının ardından, “koruma ekibi” olarak Amerikan askerlerini bu bölgelere konuşlandırma niyeti olduğunu belirtti.
ABD'nin Ukrayna'ya asker gönderme konusundaki resmi tutumu şu anda belirsiz. Pentagon Şefi Pete Hegseth geçen hafta Amerikan güçlerinin Ukrayna'ya gönderilmesi olasılığını dışladı. Ancak perşembe günü Wall Street Journal'a bir röportaj veren ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Moskova'nın iyi niyetli müzakerelere girmeyi reddetmesi durumunda olasılığın "masada" kaldığını belirtti.
Trump geçen hafta, 2022'den bu yana Washington'ın Kiev'e sağladığını iddia ettiği "300 ila 350 milyar dolardan fazla" miktara karşılık Ukrayna'dan "500 milyar dolar değerinde nadir toprak elementi" talep etti.
ABD Başkanı'nın bu isteği Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'e Hazine Bakanı Scott Bessent tarafından Kiev'de sunuldu. Batı kaynaklarına göre anlaşma, Ukrayna'nın nadir toprak minerallerinin yüzde 50'sinin mülkiyetinin devredilmesini öngörüyor.
Washington Post muhabiri Josh Rogin, Zelenskiy'in anlaşmayı imzalamayı “nazikçe” reddettiğini iddia etti. Rogin, Münih Güvenlik Konferansı'nda kulağına fısıldamaları şu sözlerle anlattı:
"Münih'te birden fazla milletvekili bana, ABD Kongre heyetinin Zelenskiy'e Amerika'ya Ukrayna'nın mineral rezervlerinin yüzde 50'si üzerinde hak tanıyan bir kağıt parçası sunduğunu söyledi.”
Bazı kaynaklar Ukraynalı liderin "daha iyi bir anlaşma peşinde" olduğunu bildirirken, Reuters "bazı ayrıntılar" üzerinde çalışması gerekiyor diye yazdı.
Ukrayna Başbakanı Denis Şmıhal ise Kiev'e sağladığı yardımları geri istemekte daha çekingen davranan Avrupa Birliği (AB)'ne ürkekliğini üzerinden atması için yeni bir teklif getirdi. Başbakan Politico'da yayınlanan makalesinde, ülkesinin AB'nin hayatta kalmasını sağlayacak "kritik" öneme sahip uranyum, lityum ve diğer mineral kaynaklarına sahip olduğunu yazdı. Brüksel yetkililerine ve Avrupalı şirketlere potansiyel kâr olarak "yüzlerce milyarlarca dolar” vaadetti.
Şmıhal yazısında şu ifadeleri kullandı:
"Ukrayna'nın yeraltı kaynakları, AB için kritik olarak listelenen 30 mineralden 22'sini içeriyor. Bu alanda, AB için şüphesiz stratejik bir avantaj sağlayacak ortak girişimler kurmaya hazırız. Ukrayna'nın yeniden inşasına yatırım yapmak tüm Avrupa ekonomisini canlandıracak ve bloku konsolide edecek.
“Avrupalı işletmelerin dahil olabileceği yüzlerce milyar dolarlık bir yatırımdan ve hem burada hem de blok ülkelerinde üretim ve iş yaratılmasından bahsediyoruz. Kendi beklentilerinin farkında olan herkes buna katılmak ister."
Başbakan ayrıca Kiev'in Avrupa güvenliğinin omurgası olduğunu ileri sürerek, blokun Ukrayna olmadan “ayakta kalamayacağını" iddia etti.