Özel hastanelerdeki bebek ölümleri ülke gündemini sarsarken, Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Özlem Tekşam çok çarpıcı veriler açıkladı. Sağlık Bakanlığı hastanelerinin yenidoğan ünitelerinde 4 bin 900 yatak varken, bu sayı özel hastanelerde 7 bin 144’e ulaştı. Her yıl 15 binin üzerinde çocuğun hayatını kaybettiği Türkiye’de, bebek nüfusu yaklaşık 5,5 milyon. Buna karşın 81 ildeki hastanelerde 130 çocuk acil uzmanı ile 140 çocuk yoğun bakım uzmanı görev yapıyor.
Nüfusla kıyaslandığında bu rakamların 600-700’lere yükselmesi gerekiyor ama devlet yeterli sayıda kadro açmadığı gibi, tıp öğrencileri de hem şiddet vakalarının artmasını hem de yoğun mesai yapmanın ilave getiri sağlamamasını gerekçe göstererek çocuk uzmanlıklarını tercih etmiyor. Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Tekşam, “Geçen sene çocuk sağlığı hastalıklarına talep olmadığı için birçok üniversite acil servislerini kapatmak durumunda kaldı ya da azaltmaya gitti. Bugün hekimler, hemşireler ve sağlık çalışanları olarak tükenmişlik sendromuyla karşı karşıyayız” dedi.
Özel hastanelerdeki bebek ölümlerine bir hekim olarak inanmak istemediğini söyleyen Prof. Dr. Tekşam, şu yorumu yaptı:
“Dört duvar, bizi ne çok iyi bir acil ne çok iyi bir yoğun bakım yapar. Oraları acil yapan, oraları yoğun bakım yapan, oraları hastane yapan içindekilerdir. Öncelikle, hekim, hemşire, sağlık personeli.”
Nefes