Home
26 Nisan 2020 ( 1 izlenme )
Reklamlar

Yaşarken Organ Bağışlanır mı?

Organ nakli, sağlam bir organ parçasının tamamını yada bir parçasının cansız veya beyin ölümü gerçekleşmiş bir vücuttan diğerine nakledilmesidir. Bir çok insan organ nakli fikrine oldukça sıcak bakmaktadır.

Organ nakli yapılması için bireyin belirli konulara uyumluluk göstermesi gerekiyor. Bunlardan en önemlisi genetik yakınlıktır. Bağışlanan organ oldukça sağlıklı olsa bile alıcının vücudunun bu organı kabul etmesi gerekir. Vücut ve organ birbirine uyumluluğu çok ince bir çizgiyle birbirine bağlıdır.  Vücut eğer organı kabul etmezse bağışıklık sistemi onu tanımayacak ve tepki verirken ona saldıracaktır. Bu yüzden alıcının bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alması gerekecek. Yapılan bu işlem süresi boyunca bağışıklık sisteminin hem enfeksiyonlara karşı güçlü olması hem de organlara saldırmayacak kadar zayıf olması gerekmektedir.

Bağış yapan kişiler için yaş sınırı yoktur. Fakat bağışlanan organlara göre yaş oldukça önemli bir faktördür. Bazı organlar belirli bir yaştan sonra alıcının vücudu tarafından reddedilmektedir. Böbrek, kalp, bağırsak gibi organlar 40'lı yaşlardan sonra organ nakli için pek işlev gösteremese de 70 yaşındaki bir bağışçıdan alınan akciğer alıcının vücudunda normal bir şekilde çalışmaktadır.

Yaşarken de bağışlaya bileceğimiz organlarımız bulunmaktadır. Böbreklerden birini, karaciğerin, pankreasın ve bağırsak dokuların bir bölümünü bağışçı olarak hayattayken de ihtiyacı olan hastalar için bağışlayabiliriz.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

62 yıllık evli çift 2 saat arayla hayatını kaybetti Taliban güçleri Kabil Valiliğinde kontrolü ele geçirdi Ahmet Ercan 7 büyüklüğünde dep-remi işaret etti. Yangın Çıkan Bina