Home
02 Nisan 2023 ( 2 izlenme )
Reklamlar

Yapılandırma Sürelerinde Uzatma Kararı

Deprem nedeniyle geciken vergi ve prim borcu yapılandırması için başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri birer ay uzatıldı. Yapılandırma talepleri Mayıs ayında, ilk taksit ve peşin ödeme Haziran ayında iletilir.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem nedeniyle TBMM Genel Kurulu'nda müzakereleri ertelenen vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi bazı değişikliklerle kabul edildi. 

31 Aralık 2022 tarihine kadar vergi, katkı payı ve diğer kamu borçlarının yeniden yapılandırılması için başvuru süresi Nisan'dan Mayıs'a, ilk taksit ve peşin ödeme için son başvuru tarihi Mayıs'tan Haziran'a uzatılmıştır. 

Buna göre yapılandırma talepleri 31 Mayıs'ta sona eriyor. İlk taksit ve peşin ödeme 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacaktır.

Yeniden yapılandırmaya başvuranların borçlarına uygulanan gecikme faizi ve cezalar kaldırılacak ve yerine enflasyon farkı hesaplanacak. Gecikme faizi yerine, erken ödeyenler için hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90'ı iptal ediliyor. Borç anapara tutarının yüzde 10'unu + enflasyon farkını Haziran sonuna kadar ödeyen herkes tüm borcundan kurtulur.


Önceki yapılandırmalardan farklı olarak 48 eşit taksite kadar ödeme seçenekleri sunulmaktadır. Taksitli ödemelerde anapara + enflasyon farkının tamamı tahsil edilir. Hesaplanan bu tutar üzerinden taksitlendirme seçeneğine bağlı olarak yıllık yüzde 9 faiz uygulanmaktadır.

Taksitlendirme vade farkı aşağıdaki gibidir:

  • 12 taksitle yüzde 9
  • 18 taksitte %13,50
  • 24 taksitle ödemede yüzde 18
  • 36 taksitle yüzde 27
  • 48 taksitle yüzde 36

ENFLASYON FARKI SABİT BİR KATSAY İLE HESAPLANIR

Enflasyon farkının hesaplanmasında, borçlanma tarihinden Kasım 2016'ya kadar olan dönem için yurt içi üretici fiyat endeksindeki (YİÜFE) artış kullanılmaktadır. Bu tarihten sonra enflasyon yüksek olduğu için YİÜFE yerine aylık yüzde 0,75 enflasyon kabul ediliyor. Böylece 31 Ekim 2016 ile 31 Aralık 2022 arasındaki yüzde 674,60 YİÜFE artışı yerine yüzde 73,84 enflasyon farkı uygulanıyor.

GSS PRİM BORCU OLANLAR NE YAPACAK?

Genel sağlık sigortası (GSS) prim borcu bulunan ve daha önce hiç gelir testi yaptırmayanlar, kanunun Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten itibaren 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yaptırabilecekler. Gelir testinde hanede kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin (3.000 336 TL) 1/3'ünden az ise GSS prim borcu silinir. Hanehalkı geliri 3.336 TL'yi aşanların 31 Ağustos 2023 tarihine kadar anapara ödemesi halinde gecikme cezası kaldırılacak.

DEPREM BENZONUNDA OLANLARIN VERGİ VE PRİM BORCU

Maliye ve Maliye Bakanlığınca mücbir sebep ilan edilen yerlerde bu durumun 31 Mayıs 2023 tarihine kadar devam etmesi halinde, deprem bölgesindeki borçlular şiddet durumunun sona ermesini takip eden üçüncü ayın sonuna kadar ilgili kamu kurumlarına başvurabilecek. İlk taksiti son başvuru tarihinden sonraki ay içinde ödeyebilirsiniz.

HASARLI EV VE ARAÇLAR VERGİ BORCU SİLİNECEK

Depremde yıkılan veya ağır hasar gören binalar ile kullanılamaz hale gelen araçlara ilişkin vergi borçları silinecek ve haciz kaldırılacak.

Depremzedelerin mirasçıları ile eşleri, çocukları ve anne babalarının bıraktıkları mallar veraset ve intikal vergisinden muaf olacak.

Depremzedelerin hayat sigortası ve bireysel emeklilik sisteminden mirasçılarına yapılan ödemelerden vergi alınmıyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

UCUZ ( BEDAVA ) OLDUĞU İÇİN, REKLAMI YAPILMADIĞINDAN BİLİNMİYOR Kilosu 100 tl Ünlü İsim hayatını kaybetti. A'cı haberi Bakan Koca duyurdu. İstanbul'daki 8 tünelde hız limiti artık sabit