Home
09 Nisan 2023 ( 1 izlenme )
Reklamlar

Şirketlerin yüzde 64'ünün ek zam yapacağı açıklandı

Küresel insan kaynakları ve idare danışmanlığı firması Mercer Türkiye ve Türkiye'de insan idaresi bölümünde etkinlik gösteren PERYÖN iş birliğinde oluşturulan ‘Nisan 2022 Ücret Artış Trendleri Ara Anketi’nin neticeleri açıklandı. Araştırmanın neticelerine göre; 2022 senesinde firmaların yüzde 63,9’u ek ücret artışı gerçekleştirecek. Firmaların 2022 senesinde gerçekleştireceği ücret artışı ise ortalama yüzde 58 olacak.

Toplam 16 sektörden 464 firmanın katıldığı anketin neticelerine göre; 2022 senesinde firmalar yüzde 58 ücret artışı gerçekleştirecek. Yabancı sermayeli firmalarda bu miktar yüzde 70,7 olarak gözlemlenirken, yerli firmalarda ise yüzde 53,3 olarak görülüyor.

2022 senesinde en çok ek ücret artışı yapılacak sektörler yüzde 83,3 kimya, yüzde 78,3 üretim dışı, yüzde 75 otomotiv tedarik endüstri ve yüzde 67,7 üretim olacak. 

Artış bütçesi en yüksek olan sektör otomotiv
Anket neticelerine göre; 2022 toplam artış bütçesinin en yüksek bulunduğu sektörler yüzde 67,5 otomotiv tedarik endüstri, yüzde 62 sigorta, yüzde 61,5 otomotiv ana endüstri, yüzde 60 tüketici ürünleri ve üretim dışı sektörler olarak ilgi çekiyor.

2022 senesinde ek ücret artışı gerçekleşecek firmaların yüzde 85’i bir kez bunu gerçekleştirmeyi planlarken, yüzde 12’si iki kez, yüzde 2,4’ü ise iki seferden çok artış gerçekleştirmeyi düşündüğünü belirtiyor. Firmaların yüzde 41,1’i Temmuz, yüzde 19,8’i Nisan ve yüzde 10’u ise Haziran ayında ek ücret yükselişini gerçekleştireceğini söylüyor. 2022 ek artış bütçesinin en yüksek bulunduğu sektörler ise; yüzde 25 lojistik, yüzde 20 otomotiv ana ve tedarik endüstri, enerji, teknoloji, sigorta, üretim, maden/metal ve perakende olarak göze çarpıyor.

Geçmiş ayların enflasyonunu ehemmiyete alınıyor
Anketin neticelerine göre; firmaların yüzde 52’si işlemiş ayların enflasyonunu, yüzde 34’ü ise ücret incelemelerini baz aldıklarını söylüyor. Geçmiş enflasyonları baz alan firmaların yüzde 35’i son 6 ay, yüzde 26’sı son 12 ay ve yüzde 18’i ise son 3 ayı ehemmiyete aldıklarını belirtti.

İki etken beklentileri artırdı
Mercer Türkiye CEO’su Dinçer Güleyin, “Türkiye’de 2018 senesinde başlayan ve bilhassa pandemi ardından yaşanan ekonomik belirsizliklerle beraber bu sene daha çok gördüğümüz kur dalgalanmaları, 2021 senesinde gerçekleşen asgari ücret zammı ve yüksek enflasyon, çalışan yönünde ücret artış beklentilerini de yükseltirken firmaları da bu hususta detaylı önlemler almaya itti. Neredeyse bütün sektörlerde 2022 senesinde ek ücret artışı planlamasının yapılması enflasyon ve maliyetlerdeki yükselişin her alanda tesirini gösterdiğini meydana koyuyor. Diğer yandan bu şirketlerin ek artışları 2023 senesi bütçelerinden karşıladığını da görüyoruz.” dedi.

Ücret yükselişinde öngörülebilirliğin iş emniyeti ve rekabet amacıyla ehemmiyetini altını çizen PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Buket Çelebiöven ise “Pandemi ve dünyada yaşanan ekonomik krizlerin tesiri ile büyük belirsizliklerin hakim bulunduğu zor bir dönemden geçiyoruz. Bu belirsizlik içerisinde çalışanlara iş emniyeti ve ticari operasyonların devamlılığını sağlayabilmeleri amacıyla ücret artış miktarlarında öngörülebilirlik şirketler amacıyla büyük ehemmiyet arz ediyor. Bu öngörülebilirlikte, ücret ve yan hakların rekabetçilikte ayrıştırıcı bir etken olması nedeniyle de de mühim bir unsur. Yıl içerisinde enflasyon rakamlarında meydana gelen artışı göz önünde bulundurduğumuzda ek artışı daha çok şirketin gündeme almasında yarar bulunduğunu görüyoruz” dedi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İkramiye Masterchef'te yaşanan olay yakışmadı Canlı yayında itiraf etmişti... Alime ile ilgili yeni gelişme! C.nsel isteği arttıracak doğal yöntem! Kimsenin bilmediği bu 5 doğal afrodizyak libidonuzu uçuracak