Home
17 Nisan 2023 ( 1 izlenme )
Reklamlar

Şeker İş Sendikası’ndan şeker dışsatımına itiraz

Gümrüksüz olarak 400 bin ton şeker ithalatına yönelik tanıma kontenjanı açılmasına, şeker fabrikalarında örgütlü Şeker İş sendikasından itiraz geldi. İthalat kararının, dünya fiyatlarının da yüksek bulunduğu bir dönemde alındığında ilgi çekilen bildirimde, Avrupa limanı FOB fiyatının Türkşeker’in satış fiyatının yüzde 50 üzerinde bulunduğu kaydedildi. İthalatın piyasayı regüle etmeye yaramayacağı belirtilirken, “Aksine iç fiyatları yükseltici yönde tesir gerçekleştireceği net olarak gözükmektedir.” denildi.

Tarife kontenjanı dağıtımında da sanayici bazında adil bir tekniğe yer verilmediğine değinilen bildirimde, “Tebliğde tahsisatın yalnızca C şekeri tahsisat belgesi sahibi firmalar öncelikli olmak üzere, söz hususu ürünü şekerli mamul üretiminde hammadde olarak kullanan sanayici firmalara uygulanacağı belirtilmekle birlikte, tebliğ ekindeki müracaat formunda ‘Yeni ithalatçı’ ve ‘Geleneksel İthalatçı’ amacıyla de seçim gerçekleşebileceği görülmektedir.” denildi.

Şeker İş sendikası olarak 10 fabrikanın özelleştirme sürecinde günümüz sorunlara yönelik uyarılar yapıldığına vurgu oluşturulan bildirimde yer alan başka hususlar şöyle: “Yine bugün 2022/23 artık önümüzdeki sezonun da yerli şeker arzı yönünden sorunlu olabileceğine dair kaygıların bulunduğu değerlendirildiğinde; ülkemiz şeker sektörünü daha tesirli önlemler, daha istikrarlı fiyat politikaları ile sektörü en kısa vakitte düzenleyemediği takdirde şekerde kendisine yeterli bir ülke olmaktan süratle uzaklaşma riski ile karşı karşıya kalabileceğimiz söz hususudur.

Ülkemiz pancar üretim potansiyeli ve kurulu şeker üretim kapasitesi bakımından ‘kendisine yeten’ bir ülke olmakla birlikte, arz güvenliğimizi riske sokan çoğu ilerleme ve etken karşısında C şekeri arzında sürekliliğin sağlanması amacıyla kalıcı stratejiler geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesi, bağımsız yapıdaki Şeker Kurumu’nun gerekliliği ve tekrar oluşturulması; artık sektörün tesirli ve sıhhatli bir şekilde düzenlenmesini ve kontrolünü sağlayacak, sektör paydaşlarının içerisinde yer alacağı bağımsız karar alma organının oluşturulması gerekmektedir.

Ülkemiz şeker sektörünün strateji ve kalkınma planının belirlenmesi ile sanayi, işçi, yapımcı ve devlet işbirliğinde daha denetimli ve şeffaf bir işleyişin sağlanması konuları sektörümüzün bugünü ve geleceği yönünden en isabetli kararlar olacaktır.”

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Aydın'da akşam saatlerinde yaşandı. 205 milyon lira tarımsal hibe desteği verilecek Türkiye deniz salyangozu ihraç ederek yedi ayda yaklaşık 10 milyon dolar kazandı Direk değil suda bekletilmiş olması gerekiyor çünkü