Sebepleri Nelerdir? Ayrıntılar

Vajinal Akıntı Tedavisi
Vajinal akıntıya yol açan etken hangisi ise tedavi ona göre yapılır. Bu tedaviler, ağızdan alınan ilaçlar şeklinde sistemik, fitil (vajinal ovül) ve kremler şeklinde uygulanabilir. Tüm bunların yanı sıra kadının hijyen eğitimi hakkında da bilgi edinmek gerekir. Çünkü yanlış hijyenik uygulamalar, bu tip enfeksiyonların tedaviye dirençli olmasına ve sık sık tekrarlamasına yol açar. Sıkça yapılan hatalardan biri de vajina bölgesinin sabunla yıkanmasıdır. Bu vajinanın pH dengesini değiştirir. Mantar ve bakterİyel sorunlarla seyreden koku ve akıntıya neden olabilir. Vajinanın sadece ılık suyla temizlenmesi önerilir. Vajinal şampuan kullanacak kişilerin ise haftada iki defa bol su ile durulayarak kullanmalarını önerilir.

İlaç tedavisinde ise ağızdan alınan ilaçlar şeklinde sistemik ya da vajinaya uygulanan fitil veya kremler şeklinde lokal uygulanabilir.

Diyabet, Vajinal Mantar Nedeni
Diyabet hastalığında da özellikle tedavilere dirençli genital mantar enfeksiyonları sık görülür. Bu nedenle sık tekrarlayan ya da tedavilere direnç gösteren durumlarda hijyen eğitimi ve gizli diyabet olup olmadığı kontrol edilir. Klamidya ve gonore (bel soğukluğu) enfeksiyonları, üst genital yollarda yapışıklığa yol açıp kısırlık nedeni olabilir. Aynı zamanda karın iç zarını da iltihaplandırıp “pelvik iltihabi hastalık” adı verilen, kasık ağrısı ve kısırlık şikayetlerine neden olan tekrarlayıcı nitelikteki hastalığın da en önemli nedenleri arasında kabul edilirler. Bu gibi durumlarda eş ile birlikte antibiyotik tedavi uygulanması gerekir.

Adet döngüsünün belli dönemlerinde, şeffaf, kokusuz, herhangi bir yakınmaya yol açmayan akıntı doğal kabul edilir, bir hastalığa işaret etmez. Bu tür akıntılar hormonların etkisiyle oluşur ve kendiliğinden geçer. Çok sık antibiyotik kullanmak da vajinal florayı değiştirebilir ve koku ile akıntıya sebep olabilir.

Vajinal Koku Nasıl Geçer?

Vajinal koku, kişinin normal yaşam kalitesini etkilediği gibi, cinsel hayatını da olumsuz etkileyebilen bir problemdir. Vajinal akıntıyla birlikte oluşan kokuyu engellemek için bunları yapabilirsiniz:

Sıkı çamaşırlar kullanmayın. Her gün mümkünse iki defa iç çamaşırınızı değiştirin.
Dar giysiler giymeyin.
Sabun ile vajinal duş yapmayın. Özel bölgeye parfüm ya da deodorant sıkmayın.
Temiz olduğuna inandığınız yerlerde temizlik ve bakımınızı yaptırın.
Partnerinizin temizliğine özen göstermesini isteyin.
Cinsel ilişki esnasında hijyene dikkat edin.
Yediğiniz ve içtiğiniz şeylerin sağlıklı ve dengeli olmasına özen gösterin. Sebze yemeklerine ağırlık verin.
Reklamlar