Mide Kanseri Tanısı Nasıldır?
Mide kanserinin tarama testi yoktur. Son 60 yılda da mide kanseri olgularında azalma göze çarpmaktadır. Ancak aile hikayesi olan veya mide kanseri için risk teşkil eden sendromlara sahip kişiler rutin kontrollere gitmelidir. Hastanın tıbbi hikayesi alınır ve fizik muayene ile başlanır.
Doktor gerek gördüğü takdirde aşağıdaki gibi bazı testler isteyebilir:
Tümör Markerları: Kanser belirteçleri olarak bilinen maddelerin kandaki düzeyi (CA-72-4, karsinoembriyonik antijen, CA 19-9)
Endoskopi: İnce ve esnek bir tüple kamera yardımıyla mideye bakılır.
Üst Gastrointestinal Sistem Grafisi: Baryum denen kirecimsi sıvı hastaya içirilerek direkt grafide mide görüntülenir.
Bilgisayarlı Tomografi: X-ray ışınları yardımıyla ayrıntılı görüntüler oluşturan görüntüleme cihazıdır.
Biyopsi: Midenin anormal görünen dokusundan örnek alınarak patolojik olarak incelenir. Kesin tanı biyopsidir ve kanser tipi patoloji sonucu ile belli olur.
Mide Kanseri Evreleri
Mide kanseri tedavisini belirleyen en önemli etken mide kanseri evreleridir. Mide kanseri evreleri; tümörün boyutuna, lenf noduna yayılıp yayılmadığına, mide dışındaki bir yere yayılıp yayılmadığına göre belirlenir.
Mide kanseri, genellikle adenokarsinoma adı verilen bir tür kanserdir ve mide mukozasından başlar. Mide kanserinin evreleri, kanserin yayılma derecesini ve tedavi seçeneklerini belirlemeye yardımcı olur. Evreleme, genellikle TNM sistemini kullanır. Bu sistem de Tumor (tümör), Node (lenf düğümü) ve Metastasis (uzak organlara yayılma) parametrelerine dayanır. Mide kanserinin evreleri şunlardır:
Mide Kanseri 0 Evre Belirtileri
Evre 0: Mide iç yüzeyini örten epitel tabakasında sağlıksız ve kanser hücresine dönüşebilecek potansiyelde olan hücrelerin bulunmasıdır. Cerrahi ile midenin bir kısmı veya tamamı alınarak kür sağlanır. Mide ile beraber midenin yakınındaki, vücudumuzda bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf nodları da çıkarılır.
Bu evrede kanser sadece mide iç yüzeyindeki hücreleri etkiler ve henüz derin dokulara veya lenf düğümlerine yayılmamıştır.
Mide kanserinin evre 0'ında (Tis N0 M0), kanser sadece mide iç yüzeyindeki hücreleri etkilemiştir ve henüz derin dokulara veya lenf düğümlerine yayılmamıştır. Bu nedenle, bu aşamadaki kanserin belirtileri genellikle hafiftir.
Mide Kanseri 1 Evre Belirtileri
Evre 1: Bu evrede, midede kanser hücresi vardır ve lenf nodlarına yayılmış olabilir. Evre 0’daki gibi cerrahi ile midenin bir kısmı veya tamamı ile beraber yakın bölgedeki lenf nodları alınır. Cerrahiden önce veya sonra tedaviye kemoterapi veya kemoradyoterapi eklenebilir
Cerrahiden önce yapılarak kanserin boyutunun küçülmesi ve cerrahi ile dahat alınmasını sağlarken cerrahiden sonra yapıldığında ise cerrahiden sonra geriye kalan kanser hücrelerini öldürmek için kullanılır.
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmeyi hedefleyen ilaçlardır. Kemoradyoterapi ilaçlara ek olarak radyoterapi ile ışınların yüksek enerjisinden faydalanarak kanser hücrelerini öldürmeyi hedefler.
Mide kanserinin evre 1'inde (T1 N0 M0), kanser mide duvarının yüzeyine veya alt tabakasına yayılmıştır, ancak lenf düğümlerine veya diğer organlara yayılmamıştır. Bu evredeki belirtiler, evre 0'a benzer olabilir, ancak kanserin daha ileri bir aşamaya yayıldığını gösteren bazı ek belirtiler de görülebilir.
Mide Kanseri 1 Evre Belirtileri;
Mide ağrısı ve rahatsızlık
Hazımsızlık veya mide bulantısı
İştah kaybı ve kilo kaybı
Kanlı dışkı veya kusma
Yorgunluk
Mide Kanseri 2. Evre Belirtileri
Evre 2: Kanser, midenin daha derin tabakalarına ve lenf nodlarına yayılmış durumdadır. Evre 1 tedavisine benzer şekilde evre 2’de de esas tedavi cerrahi öncesi veya sonrası kemoradyoterapi ve cerrahiden oluşur.
Mide Kanseri 2. Evre Belirtileri;
Lenf düğümlerinde şişlik
Yorgunluk
Kanlı dışkı veya kusma
Hazımsızlık ve mide bulantısı
İştah ve kilo kaybı
Mide Kanseri 3. Evre Belirtileri
Evre 3: Kanser, midenin tüm tabakaları ile beraber yakınında bulunan dalak ve kolon gibi organlara da yayılmıştır. Cerrahi ile tüm mide alınır ve kemoterapi verilir. Ancak bu tedavi kesin olarak kür sağlamasa da hastanın semptomlarını ve ağrılarını hafifletir.
Mide Kanseri 3.Evre Belirtileri;
Sarılık
Ağırlaşan anemi
Lenf düğümlerinde şişlik
Yorgunluk
Kanlı dışkı veya kusma
Hazımsızlık ve mide bulantısı
İştah ve kilo kaybı
Mide Kanseri 4. Evre Belirtileri
Evre 4: Kanser mideye uzak olan beyin, akciğer, karaciğer gibi organlara da yayılmıştır. Kür sağlamak çok daha zordur amaç semptomları hafifletmektir.
Mide Kanseri 4.Evre Belirtileri;
Mide ağrısı ve rahatsızlık
Hazımsızlık veya mide bulantısı
İştah kaybı ve kilo kaybı
Kanlı dışkı veya kusma
Yorgunluk
Sarılık
Ağırlaşan anemi
Lenf düğümlerinde şişlik
Solunum problemleri
Mide Kanseri Tedavisi Nasıldır?