Home
07 Ağustos 2023 ( 2 izlenme )
Reklamlar

Özel okul ücretlerinin zam hesabı değişti! İşte yeni formül

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile özel okullarda ücret belirlenirken yine eski formüle geçildi. Bundan sonra Bakanlık artışı belirlemeyecek. Artış belirlenirken ÜFE ve TÜFE rakamları toplanır ve en fazla %5 fark eklenerek ikiye bölünür.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme ile ortaokullar için öğrenim ücreti belirlenirken bir önceki eğitimöğretim yılında ilan edilen ücret, öğrenim ücreti belirlenirken ortaokullar için öğrenci kayıt sözleşmesinde belirtilen ücret dikkate alınacaktır. okulda kalan öğrenciler. 

Yönetmeliğe göre “bu ücretlere (bir önceki yılın yurtiçi ÜFE ortalaması + bir önceki yılın TÜFE ortalaması) +5'ten fazla artırılamaz.”


ESKİ FORMÜLE DÖNÜŞ

Özel okul ücretlerini belirlemede eski formüle geri dönüldü. Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı artık ücret artışları belirlemeyecek. Artış miktarı önceki yıllarda olduğu gibi hesaplanır. 

Artış oranı, üretici fiyat endeksi ile tüketici fiyat endeksi toplamının ikiye bölünmesi ve elde edilen değere yüzde 5 eklenmesi ile belirlenir. Eski uygulama yönetmeliğinde yapılan değişikliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yeniden yürürlüğe girdi. Başvuru 20242025 akademik yılı için geçerlidir.

ZEKA TESTİNDEN SONRA ÖĞRENCİLER SEÇİLMEZ

Yönetmelik kapsamında özel okul ve kurslara öğrenci ve kursiyerlerin kontenjanları, çalışma programları, çalışma saatleri ve kayıt işlemlerine ilişkin düzenlemeler yapıldı. Buna göre okullar, kayıt ve terfi süreçlerinde zeka testi ve benzeri uygulamaların sonucuna göre öğrenci seçemezler. Özel okullarda tam zamanlı eğitim verilmektedir.

İlçe, il veya ülkenin genel hayatını etkileyen salgın hastalık, doğal afet veya olumsuz hava koşulları gibi durumlarda bakanlık ayrıca kota düzenlemeleri belirleyebilir. Özel eğitim kurslarında sınıf mevcudu 18 kursiyeri geçmemelidir. Lise ve dengi okul öğrencileri, okul saatleri dışında hafta içi ve hafta sonu özel eğitim derslerine katılabilirler.

ÖZEL EĞİTİM KURSLARI DA ÇALIŞMA TAKVİMİ VE ÇALIŞMA SAATLERİNİ PAYLAŞACAK

Mesleki eğitim merkezleri, uzaktan eğitim kursları ve sosyal aktivite merkezleri gibi özel eğitim kursları da yıllık veya dönemlik çalışma programlarını ve haftalık çalışma saatlerini Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderir.

Türk müfredatını uygulayan uluslararası okullarda bakanlık onaylı haftalık Türkçe ders programları ve programları uygulanabilir.

Özel eğitim kurumları, il ve belediye milli eğitim müdürlükleri arasında imzalanan ve Bakanlıkça onaylanan sosyal aktivite merkezleri veya örgün eğitim programlarını desteklemek amacıyla ücretsiz kurslar düzenlemek için işbirliği protokolü oluşturabilir.

Dershanelerdeki bilim grupları öğrencilerin ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmiştir. “Sosyal Bilimler” ve “Doğa Bilimleri” olarak iki bilim grubu tanımlanmıştır.

SÜRÜCÜ KURSLU ÖZEL EĞİTİM VE REHABİLİTASYON MERKEZİ AÇILMA ŞARTLARI

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, kurucu gerçek kişi ise kurucu temsilcisinin özel motorlu araç sürücü kursu açacak olanlar veya kurucu tüzel kişi kurucu vekil ise makine, üniversitelerden veya yüksekokullardan motor, otomotiv, mekatronik, otobüs kaptanlığı, ulaşım ve trafik bölümü ve benzeri lisans veya önlisans dereceleri.

 Üniversite mezunu olmak koşuluyla en az üç yıl otomotiv sürücü kursunda öğretim elemanı olarak çalıştığını gösterir belge şartı kaldırıldı.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açanlardan, gerçek kişi ise kurucunun, tüzel kişi ise kurucu vekilinin üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olduğunu kanıtlama zorunluluğu yoktur. öğretmen/uzman eğitici olarak atanabilir veya en az

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Olay Konya'da yaşand Çay fiyatı açıklandı BU FIKRAYA GÜLMEK Altılı masa adayı