Donald Trump'ın Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellogg, Kiev'in nükleer silah talebini buruşturup çöpe attı. Eski General Kellogg'a perşembe günü katıldığı Fox News yayınında, Volodimir Zelenskiy'in Batı'dan "nükleer silah" ve "füze sistemleri" için yaptığı son çağrı soruldu. Kellogg şöyle yanıt verdi:
"Nükleer silahlarını geri alma şansları çok düşük ile sıfır arasında bir yerde. Dürüst olalım, ikimiz de bunun olmayacağını biliyoruz."
Özel Temsilci, Ukrayna'yı nükleer silahlarla donatma fikrini "sağduyuya" aykırı bulduğunu ve Trump yönetiminin dikkate alacağı bir şey olmadığını belirterek, "Unutmayın, Başkan sağduyulu bir hükümet olduğumuzu söyledi. Birisi böyle bir şey söylediğinde, sonuca veya potansiyele bakın. Bu sağduyunuzu kullanmaktır." ifadelerini kullandı.
Zelenskiy, bu hafta başında İngiliz gazeteci Piers Morgan'a verdiği demeçte, Batı'nın "Rusya'yı durdurmak için" Kiev'e nükleer silah vermesini istedi. Eğer bu olmuyorsa o halde Ukrayna'nın NATO'ya hızlı bir şekilde girmesini önerdi. Ukraynalı lider Batı dünyasına şu “emirleri” verdi:
"Bize nükleer silahları geri verin, bize füze sistemleri verin. Ortaklar, bir milyonluk bir orduyu finanse etmemize yardım etsin, birliklerinizi ülkemizin durumu istikrara kavuşturmak istediğimiz bölgelerine konuşlandırın.”
Zelenskiy aslında bir süredir, Ukrayna'da konuşlandırılmış Sovyet nükleer silahlarını güvenlik garantileri karşılığında teslim etmesinden duyduğu mutsuzluğu dile getiriyor. 1991'de SSCB'nin dağılmasının ardından Ukrayna, yaklaşık bin 700 nükleer savaş başlığı devraldı ancak bunlar Moskova'nın operasyonel kontrolü altında kaldı. Silahlar daha sonra Rusya'ya geri verildi.
Rusya, Sovyet varlıklarının yasal olarak Moskova'ya ait olması nedeniyle Ukrayna'nın aslında hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmadığını belirtti. Rus yetkililer ayrıca mevcut nükleer silahların mülkiyetini çözen 1994 Budapeşte Muhtırası'nın, daha sonra Moskova'nın hayati güvenlik çıkarlarını tehdit eden NATO'nun doğuya doğru genişlemesiyle baltalandığını defalarca hatırlattı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kasım ayında Kiev'in nükleer silah edinmesinin söz konusu olamayacağını ve Moskova'yı bunu yok etmek için elindeki tüm araçları kullanmaya zorlanacağını açıkça ifade etmişti.
"Sizce sağduyu düzeyinde, şu anda esasen askeri operasyonlarda bulunduğumuz ülke nükleer bir güç haline gelirse ne yapmalıyız? Bu durumda, Rusya'nın elindeki tüm - burayı vurgulamak istiyorum - imha araçlarının hepsini kullanmalıyız."
ABD Başkanı, Ocak ayında Ukrayna'nın NATO'nun bir parçası olmaması gerektiği yönündeki Rus duruşunu anladığını belirtti. Florida'da gazetecilere konuşan ABD Başkanı, Moskova'nın pozisyonunun uzun zamandır "taşa yazılmış" olduğunu ancak Joe Biden'ın bunu görmezden gelerek mevcut çatışmaya katkıda bulunduğunu kaydetti. Trump şunları da sözlerine ekledi:
"Biden bir yerde, '(Ukrayna) NATO'ya katılabilmeli' dedi. O zaman Rusya'nın hemen kapısının önünde birileri olacak anlamına gelir, onların bu konudaki duygularını anlayabiliyorum."