Home
28 Mart 2025 ( 0 izlenme )
Reklamlar

Ne hale geldik? Kuru fasulye ve mercimekte dışa bağımlıyız


Türkiye'nin baklagil üretimi, iç talebi karşılamaya yetmiyor. TÜİK verilerine göre yeşil mercimek, kırmızı mercimek ve kuru fasulyede Türkiye dışa bağımlı olmayı sürdürdü. Son 35 yılda ülkede bakliyat ekim alanları yüzde 56,6 daralırken ithalat son 10 yılda yüzde 55 arttı.



En önemli protein kaynaklarından olan baklagillerde Türkiye dışa bağımlı kalmaya devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu bugün 2024 Bitkisel Ürün Denge Tabloları'nı açıkladı.

Veriler incelendiğinde kuru bakliyatta yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılamadığı görüldü. Tablolar, Türkiye'nin yeşil mercimek, kırmızı ve mercimek ve kuru fasulyede dışa bağımlı olduğunu ortaya koydu.

Yeterlilik derecesi iç üretimin talebe yetip yetmediğini ölçüyor. Değerin, 100'den küçük olması, üretimin yurt içi talebi tam olarak karşılayamadığı durumu temsil ediyor. 100'den büyük olan bir değer ise iç ihtiyaçları geçen miktarların varlığını gösteriyor.

ÜRETİM TÜKETİME YETMİYOR

TÜİK verileri incelendiğinde kuru baklagil yeterlilik oranının 97,8 olduğu görüldü. Yeşil mercimekte bu rakam 77,5 olurken kırmızı mercimekte 91, kuru fasulyede ise 84,5 olduğu görüldü. Nohutta ise bu oran 115,3 olarak gerçekleşti.

Bir diğer değişle, Türkiye 240 bin ton kuru fasulye üretirken yurt içi tüketim 280 bin ton olarak gerçekleşti. Kırmızı mercimek üretimi 424 bin ton olurken yurt içi kullanım 453 bin ton oldu. Yeşil mercimek üretimi ise 53 bin ton olurken bu üründe tüketim 62 bin ton oldu.

EKİM ALANLARI KÜÇÜLDÜ, ÜRETİM AZALDI, İTHALAT PATLADI

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, geçtiğimiz ay Türkiye'de 1990 yılında toplam 20,3 milyon dekar olan baklagil ekim alanının bugüne geldiğimizde 8,7 milyon dekara gerilediğini açıklamıştı.

Bu verilere göre ekim alanları son 35 yılda yüzde 56,6 oranında küçülmüş durumda. Aynı yıllarda üretimde de yüzde 33,2 oranında bir gerileme gerçekleşmiş vaziyette.

İthalat rakamlarına ise 2024 yılı verileri incelendiğinde son 10 yılda kuru fasulye, nohut ve mercimekte ithalat miktarı 379 bin 869 tondan yüzde 55 oranında artarak 587 bin 500 tona çıktı.

Nefes

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Tedarik sorunu F-35 üretimine büyük darbe vurdu: Çok sayıda uçak tesislerde bekliyor CHP'den HDP'ye sıcak mesajlar: Güvenlik siyasetinin getireceği bir şey yok Trump'ın azil süreci hakkında şok iddia! Konuşmaları CIA görevlisi mi ortaya çıkardı!. Gerçek ortaya çıktı