Buna göre, düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tabi tutulan yerler ile bölgenin ihtiyacı olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi/parkı, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı öğretime yönelik eğitim tesis alanları, kamuya ait kreş ve gündüz bakımevleri, pazar yeri, semt spor alanı, toplu taşıma istasyonları ve durakları, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesis alanları, otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu, bölgenin geneline hizmet veren spor alanı, belediye hizmet alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, kamu hizmeti için planlanan teknik altyapı ve trafo alanları, özel tesis yapılmasına konu olmayan ağaçlandırılacak alan, rekreasyon alanı olarak ayrılan parseller ve mesire alanları, resmi kurum alanı, uygulama imar planı kararı ile getirilen diğer umumi ve kamu hizmet alanları, otogar alanından oluşacak ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamayacak.
DEĞER ARTIŞ PAYI GETİRİLDİ
İmar planı değişiklikleri sonucunda taşınmaz değerlerinde artış olması durumunda, bu artışın %90’ı “değer artış payı” olarak tahsil edilecek. Bedel peşin veya taksitle ödenebilecek.
ELEKTRONİK HABERLEŞME ALTYAPILARI
İmar planı bulunmayan yerlerde kule ve direklerin ruhsatlandırılması için yeni prosedürler getirildi. Ruhsat için gerekli haritaların onaylanması şartı koşuldu.
YAPI DENETİM SİSTEMİ DÜZENLENDİ
Güneş ve rüzgar enerji santralleri, yapı denetimi kapsamından çıkarıldı. Yapı denetim hizmet bedelleri, inşaat alanına göre belirlenecek ve yapı denetim firmaları elektronik ortamda belirlenecek.
Yeni kanun, izinsiz yapılaşmayı önleme, kamu yararını artırma ve kentsel dönüşüm sürecine hız kazandırma amacı taşıyor. Yasalaşan düzenlemeler, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Kaynak : tgrthaber.com