Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmaları sürüyor. Tamamlandığında balkon ve kubbe ahşaptan yapılacak. Kule, 2. Mahmut dönemindeki haline getirilecek. Kız Kulesi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, sökülmesi gereken kısmın söküldüğünü, ince temizlik çalışmalarının başladığını söyledi.
İstanbul'un simgesi Kız Kulesi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kulenin külah kısmı özgün malzemeye uygun olarak yenileniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, çalışmaları yerinde incelemesi için, Kız Kulesi Danışma Kurulu üyelerini, tarihi yapıya götürdü.
Kulenin restorasyonunda görev alan, hepsi alanında uzman mimarlardan ve mühendislerden oluşan bir grup, kulede incelemelerde bulunuyor.
Kurul üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay incelemeden sonra TRT Haber'in sorularını cevapladı."Kız Kulesi yok demek yanlış"
Kız Kulesi Danışma Kurulu üyesi, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay “Kız Kulesi yok demek yanlış. Burada korozyona uğradığı için artık güvenli olmayan 1944 yapımı kısım alındı. Onun yerine uygun malzemelerle, tekniklerle yeniden yapılacak” dedi.
Kule, çalışmalar bittiğinde 19'uncu yüzyılda 2'nci Mahmut dönemindeki haline getirilecek. Ziyaretçileri ise yenilikler bekliyor.
Ahunbay, “Kız Kulesi'nin avlusu gelenlere açık olacak, öndeki duvarların üstüne çıkıp şehre, boğaza bakılabilecek. Kulenin en üst seviyesine kadar insanlar yürüyerek çıkabilecekler. Yani hem şehri görmek hem kuleyi görmek. Orada bulunmak için güzel bir fırsat yaratılmış olacak" diye konuştu.BAKANLIK AÇIKLADI: ADIM ADIM KIZ KULESİ RESTORASYONU
İstanbul Kız Kulesi Restorasyonu Teşhir Tanzim ve Çevre Düzenlemesi İşine, koruma kurulu onaylı projeler doğrultusunda Bakanlığımız denetiminde devam edilmektedir. Çalışmamızın genel amacı yapıya sonradan eklenen ve yapının özgün karakterine uygun olmayan eklerinden arındırılması ve özgün detaylarına yeniden kavuşturulmasıdır. Çalışmalara alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı ve Han Tümertekin danışman olarak destek vermektedir.Tarihi Kız Kulesi zaman içerisinde çeşitli onarımlar geçirmiştir. 1944 yılında ahşap elemanlarla oluşturulmuş kat döşemeleri, külah yapısı, dönemin en popüler malzemesi olan beton ile yenilenmiştir. 2000’li yıllarda ise yapının günümüze ulaşan halini içeren onarımlar gerçekleştirilmiştir. Bu onarımlarda yapı içerisinde restoran fonksiyonuna yönelik yapılmış çatı ilaveleri, 1999 depremi sonrası kule dış duvarlarına yapılmış çelik çapraz takviye elemanları yapılmıştır.
• 1944 yılında kullanılan beton ve çimento, içeriğindeki tuzlar ve diğer kimyasallar nedeniyle yapıya zamanla zarar vermiş olup bu doğrultuda özgün ve doğal malzemelerle restorasyon çalışmaları sürdürülmektedir.
Yapıdaki mevcut betonarme eklentilerdeki hasarlardan görüntüler.Yapıdaki mevcut betonarme bayrak direğindeki hasarlar
Yapıdaki mevcut betonarme bayrak direğindeki hasarlarYapıdaki mevcut betonarme külah kısmında bağlayıcılığını kaybetmiş çimento ve korozyona uğramış demir donatıları.
Yapıdaki mevcut betonarme külah kısmında bağlayıcılığını kaybetmiş çimento ve korozyona uğramış demir donatıları.Yapıdaki mevcut betonarme eklentilerindeki bağlayıcılığını kaybetmiş çimento ve korozyona uğramış demir donatıları.Döşeme ve Kolon demir donatılarının bağlantısının bulunmaması
Döşeme ve Kolon agregrasında deniz kumunun kullanımı ve deniz kabuğu görseli
Georadar tarama verileri
Kargir Duvarlarda Güçlendirme Amaçlı Hatıl Boşluklarının Açılması
Kale dendan duvarlarının ıslahı
Bakır alem ve sökülme işlemi
Kıyı betonlarındaki hasar ve ayrışmalar
Kıyı saha betonundaki mevcut çatlaklar
Boğaz akıntısını karşılayan yöndeki mevcut anroşman
Mevcut iskeledeki hasarlar
Kız Kulesi restorasyonu tamamlandığında nasıl görünecek?
Tamamlanmış haliyle Kız Kulesi
Kaynak: Kızkulesi.com