Önder'in bu sorusunu İmamoğlu'nun avukatları Sözüer ve Pehlivan yasal mevzuatın değiştiği tarihleri vererek çürüttü.
Önder'e yanıt veren Ahmet Sözüer şunları söyledi:
"Ekrem İmamoğlu ilana bakıyor bu ilandaki koşullara göre başvuruyor. Bu başvuran öğrenciler 'hani acaba denklik var mı yok mu?' veya işte 'tanınırlık var mı yok mu?' ya da 'özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş var mı yok mu?' diye bir yükümlülüğü yok. O ilana göre bakıyor belgelerini veriyor. Belgeleri doğru mu? Evet. Onun bakımından bir sorun yok. Ha bu sorun kimi ilgilendirir? O zamanki yönetmelikte böyle yasaklar var mı? Komisyonu ilgilendirir. O zamanki yönetimin de yurt dışındaki üniversiteden Türkiye'deki üniversiteye geçişte sizin dediğiniz gibi özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş yok gibi hiçbir engel yasak hiçbir düzenleme yok. Bugün de özel üniversite aslında özel üniversite diye bir şey söz konusu değil. Türkiye'deki vakıf üniversitelerinden devlet üniversitelerine geçiş vardır. Özel üniversite yoktur Türkiye'de hepsi vakıf üniversitesidir. Yurt dışındaki üniversite özel mi vakıf mı bunun da bir önemi yok. Önemli olan yurt dışındaki üniversiteden Türkiye'ye geçiş olup olamayacağı. Bu bakımdan da bir sorun yoktur. Dolayısıyla bir özel üniversite tartışması kesinlikle söz konusu değil. Yani ne o zamanki yönetmeliğe göre ne de bu zamanki yönetmeliğe göre."
"ÇALIŞKAN ÖĞRENCİLER İÇİN YAPILMIŞ"
"ÖSS puanı da şöyle başta açıklamıştım. Bu yatay geçişin gelmesinin sebebi çalışkan öğrenciler belli bir notun üzerinde almış öğrenciler kendiyle ilgili bölüme geçebilen diye yapılmış. Dolayısıyla ÖSS ile ilgili olarak o zamanki yönetmelikte herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Zaten yönetmeliği yansıttık. Herkes de o zamanki yönetmeliğe bakabilir zaten araştırma raporunda da baktığınız zaman ÖSS ile ilgili herhangi bir şey yok. Yani ÖSS'ye puanı olacaktı diye herhangi bir şey yok. O yüzden raporda diyor ki Ekrem İmamoğlu'nun başvurmasına bir sorun yok"
"KURAL VE KAİDELER GERİYE YÜRÜMEZ"
Avukat Mehmet Pehlivan ise Önder'e şu yanıtı verdi
"Bahsettiğiniz bu iki husus da YÖK tarafından 2010'lu yıllarda getirilen düzenlemeler. 2010'lu yıllarda ya da günümüzde şu an yeni getirilen düzenlemeleri dönüp ta 30 yıl önceye tatbik etmeye çalışıyorlar sunumda da bahsettim kural ve kaideler geriye yürümez bu hukukun en temel prensiplerinden"
Tele1