Home
26 Nisan 2023 ( 1 izlenme )
Reklamlar

Güvenli İşyerlerine Prim İndirimi Yapılacak

İşsizlik sigortası için brüt ücretin %1'i oranında çalışan payı ve %2 oranında işveren payı alınır. 6331 Sayılı İş Kanunu kapsamında çok tehlikeli sınıftaki ondan fazla çalışanı olan işletmelerde, üç yıl içinde ölüm veya maluliyet gerektiren ve sürekli iş göremezlik geliri gerektiren iş kazası olmaması halinde, işsizlik sigortası katkı payından işverene düşen pay, 1 puan azaltılır. 

Konuyla ilgili yasal düzenleme 23 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. 2019 yılından itibaren, bu tarihten itibaren üç yıl içinde ölümlü veya kalıcı iş kazası geçirmemiş işyerlerine ikramiye teşviki verilecektir.


İşsizlik sigortası prim teşvikinden yararlanan şirketlerde prim indirimi çalışan başına aylık 100 TL ile 750 TL arasında değişiyor. Örneğin 20 çalışanı olan bir şirkette prim indirimleri aylık 2.000 TL ile 15.000 TL arasında, yıllık 24.000 TL ile 180.000 TL arasında değişmektedir. 

2020, 2021 ve 2022 yıllarında herhangi bir iş kazası geçirmeden çok tehlikeli sınıfta yer alan ve ondan fazla çalışanı bulunan şirketler bu yıldan itibaren ikramiye teşvikinden yararlanabilecek.

Teşvik süresi içerisinde ölüm veya sürekli maluliyet ile sonuçlanan iş kazası olması durumunda, iş kazasının ilgili mercilere bildirilmesi zorunludur. İşyerinde ikramiye teşviki bildirimi takip eden ay başında sona erer.

Teşvikin talep edilmesinden sonra işyerinde endüstriyel kaza meydana geldiğinin sonradan tespiti halinde, endüstriyel kaza sonrası kullanılan teşvikler, geç ödeme ve geç ödeme cezası ile birlikte geri alınır.

İşyerinde çalışan sayısı on veya altına düşerse ikramiye teşviki sona erer.

BİRDEN FAZLA İŞİ OLAN İŞVERENLER

İşverenin Türkiye'nin herhangi bir yerinde birden fazla işi varsa her iş ayrı ayrı değerlendirilecektir. Bir işyerinde iş kazası olması halinde, o işyerinde sadece terfi uygulaması sona erer. Diğer işyerlerinde işveren teşvik uygulaması devam etmektedir.


KAZAYI BİLDİRMEME KARŞISINDAKİ CAYDIRMA

Yararlanıcı işverenlerin ölümlü veya sürekli maluliyetle sonuçlanan iş kazasını bildirmemeleri veya geç bildirmeleri halinde, işverenin tüm işyerleri iş kazası tarihini takip eden aydan itibaren 5 yıl süreyle teşvikten muaf tutulacaktır.

Birden fazla işyeri olan işverenin, bir işyerinde süresi içinde kaza bildirmesi halinde teşvik sadece o işyerinde sona ererken, kazayı ihbar etmeyen işverenler tarafından Türkiye'deki tüm işyerlerinde teşvik yasağı uygulanmaktadır. Ayrıca iş kazasının olduğu günden itibaren tüm şirketlerde uygulanan geç ödeme cezalı ve geç ödeme cezalı prim teşvikleri de geri çekilecek.

Beş yıllık teşvik yasağı, yasağın uygulandığı işyerinin şahıs şirketi olması halinde şirketteki tüm pay sahipleri ile bir anonim şirkette sermayenin yarısından fazlasına sahip olan gerçek veya tüzel ortaklar hakkında uygulanır.

Yasak kapsamındaki işverenin taşeron olması halinde asıl işveren de bloke ediliyor. Ancak asıl işverenin diğer taşeronları bu yasaktan etkilenmez.

TEŞVİK OLMAYAN İŞVERENLER SGK'YA BİLDİRİM YAPMALIDIR

Daha önce teşvikten yararlanma koşullarının ortadan kalkması nedeniyle teşviki sonlandırılan işverenler dışındaki işverenlerin teşvikten yararlanmak için başvurmasına gerek yoktur. İşle ilgili tüm yaralanmalar Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirildiğinden, hibe almaya hak kazanan işler için hibe başvurusu SGK tarafından başlatılır. 

Ancak, başvuru hakkı olmayan ve son üç yıl içinde ölümle veya sürekli maluliyetle sonuçlanan iş kazası geçiren işverenlerin bunu bildirmesi gerekir. Aksi takdirde yasaklanabilirler.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Acı haberi verdi İnsanlar defnedilirken neden üzerinde tahta koyulur Elenmesinin nedeni başka çıktı! Tesla, Türkiye'de fiyatlarında 400 bin TL'ye kadar indirime gitti