Yatak istirahatinin süresi uzadıkça sistemler üzerinde olumsuz etkilerine bağlı çeşitli komplikasyonlar meydana gelir bu komplikasyonlar iyileşmeyi geciktirdiği gibi kalıcı bozukluklara neden olabilir. Hareketsizlik vücudun kas ve iskelet sistemini, solunum sistemini olumsuz etkilediği gibi kişinin fiziksel yönünü ve psikolojik yönü de etkilenmektedir.
Hareketsiz hastalarda, istenmeyen etkilerin meydana gelmesinde hazırlayıcı faktörlerin yanı sıra, gerekli hasta bakımının verilmemesi de rol oynar. Yatalak hastalarda görülen en önemli problemlerden biride yatak yaralarıdır. Bu yaraların iyileşmesi oldukça zor olduğundan yaralar oluşmadan önlemler alınmalıdır.
Bu önlemleri kısaca bahsedicek olursak hastanın yatağa basınç uyguladığı bölgelere kan dolaşımı hızlandırmak için her gün masaj yapılır ve bölge gözlenir. Hastanın pozisyonu her iki saatte değiştirilir. Hastanın yeterli beslenmesi ve sıvı alımı sağlanır. Hastanın derisinin daima temiz ve kuru tutulması ve çarşafların kırışıksız olması sağlanır. Battaniye ve örtülerin basınç yapmaması için ayak tahtası, topukluk kullanılması gerekir.
Bu tarz yatağa bağımlı hastalarda sürekli yatmaya bağlı yaraları önlemek için basıncı azaltan havalı yataklar kullanılmalıdır. Eğer tüm önlemlere rağmen bu yaralar oluşmuş ise yaralar daha fazla büyümeden mutlaka uzman bir doktora gösterilmelidir.