Buradan hareketle yapılan hesaplamalara göre, Ocak-Haziran döneminde 6 aylık enflasyon oranının yüzde 25,47 olması bekleniyor.
Bilindiği üzere SSK ve Bağ-Kur emeklileri, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında zam alıyor. Emekli maaşı zammı için 6 aylık enflasyon rakamı baz alınıyor. Enflasyon verileri yanı sıra son yıllarda Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla refah payı uygulanıyor.
EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?
SSK, Bağ-Kur emekli maaşı Ocak 2024 döneminde yüzde 11,68’lik refah payı artışı ile yüzde 49,25’e yükseltilmişti. Böylece 4A, 4B, 4C kapsamındaki tüm emekli maaşları eşitlenmişti. En düşük emekli maaşı da 10 bin TL olarak uygulanmaya başlamıştı.
Kök maaşı 10 bin TL’nin altında olan tüm emeklilere şu anda 10 bin TL maaş ödeniyor. Bu taban maaşın yeniden ele alınması ve artırılması temmuzda gündeme gelecek.
6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 25,47 oranına göre hesaplama yapıldığında en düşük emekli maaşının 12.500 TL olması bekleniyor.
3 FORMÜL ÖNE ÇIKIYOR!
Faruk Erdem’in haberine göre emekli zammı taban maaş artışında üç formül bekleniyor:
1. formül: Taban maaşlarında 6 aylık enflasyon oranının uygulanması.
Yüzde 24 seviyesini bulması beklenen 6 aylık enflasyon en düşük emekli maaşına yansıtıldığı takdirde taban maaş 13-14 bin seviyesine çıkabilir.
2. formül: Yıllık enflasyona göre düzenleme.
2024 yıl sonu enflasyonunda yapılacak tahmin üzerine taban maaşların artması da söz konusu olabilir. Son tahminlere bakıldığında yüzde 45 civarına gelmesi beklenen yıllık enflasyon yansıtıldığı takdirde taban maaş 14-15 bandına çıkabilir.
3. formül: Asgari ücret artışının uygulanması.
Emekli derneklerinin talep ettiği bu formüle göre taban maaşın 17 bin TL olması bekleniyor. Ancak böyle yüksek bir zam yapıldığında taban maaşa yakın aylık alan emekliler açısından bir adaletsizlik de ortaya çıkabilecek.