Home
20 Mayıs 2020 ( 0 izlenme )
Reklamlar

Devrim Sonrası Yeşil Timsahta Türkiye’yi Geçen Eğitim!

Küba’da 1953 sayımına göre 10 yaş üstü nüfusun % 23. 6’sı okur yazar değildi. Kentsel bölgelerde bu oran % 11’i bulurken kırsal alanlarda 3 kattan fazla artarak %41.7’ sini bulabiliyordu. Çocukların % 54’ü okula gitmiyordu. Bunlarla mücadele için 1959’da Temel Eğitim ve OkumaYazma Öğretimi Ulusal Komitesi kuruldu. Yani bakıldığında 1959 yılında Küba halkının % 90’ı okumazyazmaz ya da yarı okuryazar durumdayken yarım milyondan fazla çocuk da okula gidemiyordu ve 10 bin öğretmen işsizdi.

Küba‘da gerçekleşen devrime beraber, Ocak 1959'dan bugüne 3 ana aşamada inceleyebileceğimiz yoğun bir eğitim devrimi de gerçekleştirilmiştir.1961 yılında, milyonlarca insana okuma yazma öğretmek için 100 binden fazla gencin katılımıyla gerçekleştirilen ve bir yıl süren bir kampanyayla okuma yazma sorunu ortadan kaldırılmıştır.

Devrim öncesinde okul sayısı 7.674 iken, sonrasında 12.442'ye yükseltilmiştir. Eğitim her seviyede parasız hale getirilmiştir. Öğrencilerin onuncu sınıfa kadar eğitimlerine devam etmeleri zorunlu hale getirilmiştir. Okulların çok büyük bir çoğunluğu, yılın 220 günü, günde 6 7 ders saati olmak üzere, tam gün eğitim vermektedir. Kendilerini geliştirebilmeleri ve topluma dahil olabilmeleri için özel eğitime gereksinim duyan çocuklar için okullar açılmıştır. Lise ve yükseköğrenim mezunlarının istihdamı devlet güvencesine alınmıştır. Sonuç olarak Küba’da her 42 vatandaşa bir öğretmen düşerken Türkiye’de her 117 vatandaşa bir öğretmen düşmekteydi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Ayakta uyutmuşlar bizi be! >> Soner Yalçın Osman Kavala'yı anlattı: Adı kızıl milyarder oldu! '3. Dünya Savaşı' kapıda! Irak'tan ABD'yi çıldırtacak hamle: Çin de devreye girdi Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney ifadeye çağrıldı