Yargıtay’ın cam balkonlarla ilgili verdiği kararda, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası’nın 19. maddesinin birinci fıkrasında, kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecbur oldukları belirtildi. İkinci fıkrada ise, kat maliklerinden birinin, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yapılamayacağı ifade edildi.
Davacı vekilinin dava dilekçesinde, davalıya ait 42 numaralı bağımsız bölümde projeye aykırı olarak kapatılan açık balkonun eski hale getirilmesini istediği belirtildi. Ancak mahkeme, balkonun daire içine alınmak suretiyle kullanılmasının ruhsata tabi olmadığı, ana taşınmazdaki kat maliklerinin %90’ının aynı yöntemle değişiklik yaptığı, değişikliğin diğer maliklere zarar vermediği ve ana yapının statiğini tehlikeye maruz bırakacak nitelikte olmadığı gerekçeleriyle talebi reddetti.
Bu durum karşısında, projeye aykırı olarak kapatılan balkonun eski hale getirilmesine karar verilmesi gerektiği belirtildi. Ancak, balkonun daire içine alınmak suretiyle kullanılmasının ruhsata tabi olmadığı, ana taşınmazdaki kat maliklerinin %90’ının aynı yöntemle değişiklik yaptığı, değişikliğin diğer maliklere zarar vermediği ve ana yapının statiğini tehlikeye maruz bırakacak nitelikte olmadığı gerekçeleriyle talep reddedildi. Bu karar, cam balkon yaptıran vatandaşlar için önemli bir uyarı niteliği taşıyor.