Home
15 Mayıs 2023 ( 1 izlenme )
Reklamlar

Çalışan Annelerin Hakları Neler?

Kadın istihdamında ise Türkiye dünya ortalamasının gerisindedir. İstihdam oranı erkeklerde yüzde 66,0, kadınlarda yüzde 30,7'dir. Eğitim seviyesindeki artış kadın istihdamında artışa yol açsa da ekonomik kriz dönemlerinde kadınlar daha çabuk emekli olma eğilimindedir.

Çocuk doğuran kadınlar ya çalışma hayatından tamamen uzaklaşıyor ya da daha uzun süre ara vermek zorunda kalıyor. Bu nedenle emekli olmakta zorlanabilirler. Öte yandan, emeklilikte kadınerkek ayrımı giderek ortadan kalkmaktadır. 

1999 yılından önce iş hayatına atılan kadınlar 20 yıl (erkekler 25 yıl) sigortalılık süresi ile emekli olurken, 19992008 yılları arasında mesleğe başlayanlar için sigortalılık süresi erkeklerle uyumlu hale getirilerek emeklilik yaşı farkı düşürüldü. 

2 yıla kadar 58/60 Ekim 2008'den itibaren işgücüne girenler için ikramiye günü ayarlanacak ve emeklilik yaşı 2048'de kademeli olarak 65'e yükseltilecek.


Tüm annelerimizin Anneler Günü'nü kutlarken, çalışan kadınların haklarını ele alan bir rehber oluşturduk.

EVLİ KADINLARA KIDEM TAZMİNATI

Sigortalı olarak en az bir yıl çalışmış olan kadınlar, evlenmeleri halinde iş akdinin sona ermesi üzerine kıdem tazminatına hak kazanırlar. Evlilik sebeplerinden dolayı tazminat alabilmek için resmi nikah tarihinden itibaren bir yıl içinde iş sözleşmesinin feshedilmesi ve tazminatın talep edilmesi gerekir. 

Evlilik sonucu kıdem tazminatı alan hiç kimse çalışma hayatından tamamen emekli olmak zorunda değildir. Tazminatı aldıktan sonra başka bir işe devam etmeleri için bir engel yoktur.

GECE ÇALIŞMA YASAĞI

Sağlık raporu ile hamile olduğu tespit edilen kadın, o tarihten itibaren doğum yapana kadar saat 20.0006.00 saatleri arasında çalıştırılamaz. Bunların yarısından fazlası akşam 20:0006:00 saatleri arasında gece vardiyasında çalışamıyor.


Yeni doğum yapan kadınların doğumdan sonra bir yıl gece çalıştırılmaları yasaktır. Bir yılın sonunda işin sağlık ve güvenlik açısından güvenli olmadığına dair sağlık raporu alınması halinde, raporda belirtilen süre boyunca gece çalışma yasağı devam eder.

Hamile ve emziren kadınların günlük çalışma süresi 7,5 saati geçmemelidir.

16 HAFTA DOĞUM İZNİ

Doğum yapan çalışanlara doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere 16 haftalık doğum izni hakkı verilmektedir. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi dönem 2 hafta uzar.

Üç yaşından küçük çocuğu evlat edinen memur ve memurlar da 8 haftalık doğum izninden yararlanır.

ÇALIŞAN ANNELERİN SÜT İZNİ

İşçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde 1,5 saat süt izni veriliyor. Devlet memurları için doğum izninin bitiminden sonraki ilk altı ay günde 3 saat, ikinci altı ay günde 1,5 saat uygulanır.

Analık izninin bitiminden itibaren işçi ve memurlar, ilk doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay ve sonraki 6 ay için haftalık çalışma süresinin yarısı kadar, çocuğun bakım ve yetiştirilmesi amacıyla çalışma hakkına sahiptir. çocuk. Çoklu doğumlarda bu sürelere otuz gün eklenir. Çocuk engelli olarak doğarsa, bir yıl süreyle yarı zamanlı çalışma hakkı vardır. Bu hakkı kullanıp kullanmamak çalışan annelerin insiyatifindedir.

Özel sektörde yarım çalışma hakkının kullanıldığı dönemde işveren yarım aylık ücretini öder. Brüt asgari ücretin yarısı işsizlik fonundan ödeniyor. Bu hakkın kullanılabilmesi için son üç yılda çalışan adına en az 600 ödül gün bildirimi yapılmış olması gerekir.

Devlet memurları ise kısmi süreli çalıştıkları süre boyunca tam maaş almaya devam etmektedir. Bu süre zarfında sadece doğrudan işle bağlantılı olarak yapılan ödemelerden yararlanamazlar.

DOĞUMDAN SONRA ÜCRETSİZ İZİN

Talep halinde Analık Koruma Memuru, 16 haftalık doğum izninin bitiminden itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin veya 6 aya kadar kısmi süreli çalışma izni kullanabilir.

Çalışanlar ise 16 haftalık doğum izninin bitiminden sonra 6 aya kadar ücretsiz izne ayrılabiliyor.


YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI

Çalışan anne babaların Ki'ye kadar hakları var

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Cemre Gümeli, Yalı Çapkını dizisinden apar topar ayrıldı DEPREM KOCASINI GÖMERKEN YAKALANDI MÜKEMMEL ÖTESİ..