Özellikle prematüre bebeklere uygulanan masaj teknikleri ile bebekler hastaneden daha çabuk ayrılmış ve evde de bu masaj tekniklerine devam edildiğinde bebeklerdeki hızlı gelişim gözlemlenmiştir. Bağışıklık sistemini de geliştiren bu masaj teknikleri bebekleriniz için de uygulanması gereken bir tekniktir.Bebekleriniz için nasıl hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyümelerine destek olabilirsiniz,sizler için araştırdık.
1. Sakinleştirmek İçin Refleksoloji
Bazen bebeğiniz ağladığında istemsizce ellerini ve ayaklarını okşar veya ovalarsınız. İstemsizce yaptığınız bu hareket aslında bebeğin rahatlamasını ve uykuya dalmasını sağlayan bir masaj tekniğidir.Nasıl yapılır:Önce bebeğin ayağını yavaşça ovun ve ayağını ısıtın. Masaj yapmaya devam edin ve bebeğin tepkisini inceleyin.Bu uygulamayı her gün yaparak bebeğin sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.
2. Zihinleri İçin Dokunun
Her ebeveyn bebeğini okşamak ve sevmek ister. Bilimsel araştırmalara göre ailesi tarafından sevilen ve temas edilen bebekler zihinsel olarak daha sağlıklı yetişirler. Bu dokunmalar bebeklerin nöronal bağlantılarını geliştirirler.
3. Rahatlama Masajı
Neredeyse hepimiz stres atmak ve rahatlamak istediğimizde masaj yaptırırız. Aynı etki bebekler üzerinde de bulunur. Bebeğe yaptığınız masaj, bebeğin kendisini güvende ve sevildiğini hissettirir.Ayrıca gaz,kramp,kolik ve kabızlık problemlerine de yardım eder. Stres seviyesini azaltır ve özellikler prematüre bebekler için gelişimlerini hızlandırır.
Nasıl yapılır:Bebeğin sırtını ovalayarak başlayın. Daha sonra karnına ayaklarını ve bacaklarını da uygulayın.Bu sırada bebekle konuşmak ve göz teması kurmak da bebeği rahatlatır ve güvende olduğunu hissettirir.Bu uygulamayı günde bir kaç kez uygulayabilir ve eğer alerjisi yoksa,biraz da bebek yağı ekleyerek deneyebilirsiniz.
4. Karın Kasları
Bebeğinizi karnınızın üzerine yatmak sizin için çok eğlenceli bir zaman dilimidir.Aynı şey çocuğunuz için de öyledir ve karın kaslarının gelişimi için de çok önemlidir.İlerleyen zamanlarda bebek oturmaya ve emeklemeye başladıklarında bu hareket onların işini kolaylaştıracaktır.
Nasıl Yapılır:Bebeğiniz doğar doğmaz onu göğsünüzün üstünde yatırmaya başlayabilirsiniz. Bebeği karnının üstüne yatırdığınızda uyuma ihtimaliniz olmadığından emin olun. Bir süre bebeği sadece göğsünüzün üstünde karın üstü yatırın ve daha sonra yerde de aynı şeyi yapmaya hazır olacaktır. Başını kaldırmak isteyen bebeğinize destek olmak için bir havlu ile koltuk altından tutabilirsiniz.
5. Titreşim ve Sesler
Anne karnındayken statik seslere alışan bebeğinizi uyutmak için sizde evdeki elektrikli aletlerden medet umuyor olabilirsiniz. Titreşimler ve beyaz ışıklar da bebeğinizi uyutmada yardımcı olacaktır.
Nasıl yapılır:Bebek koltuğuna titreşim veren cihazı koyun ve daha sonra bebeğinizi yerleştirin. Bebeğinizin hareket etmemesi için koltuğu sıkıca tutun.Daha sonra cihazı açın ve bebeğinizin sakinleşmesini bekleyin.
6. Arabada Uyutmak
Bazen bebeğiniz uykuya geç dalıyor ve siz de beklemekten yoruluyor olabilirsiniz. Ancak bu gibi durumlarda vazgeçmeden bebeğinizi araba hareketleri ile uyutmaya çalışmaya devam edin. Çünkü bebekler anne karnındaki seslere aşinadır ve bu gibi sesler bebekleri rahatlatır.
7. Sivrisinek ve böcek ısırıkları için karbonat karışımı
Hassas ciltleri yaz aylarında sivrisinek ve böcekler tarafından rahatsız edilen bebeklerimiz için bu doğal macunu denemelisiniz.Nasıl yapılır:Bir çorba kaşığı karboatı su ile karıştırın ve macun haline getirin. Isırıklar üzerine macunu uygulayın ve kuruyana kadar bekletin. Sıcak ve temiz bir bez ile silin.
8. Her Ağlama Aç Oldukları Anlamına Gelmez
Bebekler ağladığında hepimizin aklına gelen ilk fikir aç olduklarıdır. Bebekler sadece aç olduklarında ağlamazlar. Yorgun, rahatsız hissettiklerinde veya canları sıkıldığında da ağlayabilirler. Bir Harvard uzmanı, bebek her ağladığında beslediğinizde, yemekle aralarında geri dönüşü çok zor olan bir bağ kurulduğunu ve geri dönüşü zor bir iç güdü haline gelebileceğini söylüyor.Ne denemeli:Bebeğin karnını yeni doyurduysanız ve yine de ağlıyorsa bebekle konuşun veya oyun oynayın. Sakinleşmesi için kucağınıza alabilirsiniz.Tabi bütün bunlardan önce bezinin değişip değişmemesi gerektiğini kontrol etmelisiniz.