Home
09 Mart 2023 ( 1 izlenme )
Reklamlar

7 bin yıllık tohumlar çiftçiyi umutlandırdı. Buğday sorunu bitiyor mu?

    7 bin yıllık tohumlar çiftçiyi umutlandırdı. Buğday sorunu bitiyor mu?

     Kayseri'de Kültepe ilçesinde arkeolojik kazılar sırasında bulunan küpün içerisindeki 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumlarının üretimine Diyarbakır'da da başlandı. Verimin çok olduğu Siyez buğdayının, Türkiye'nin buğday ihtiyacını kapatacağı ve ihraç bile edilebileceği söylendi.

            Tarihi Siyez Buğdayı

      Kültepe'de arkeolojik kazılar esnasında küplerin birinin içinden buğday tanesi çıktı. Marmaris'te de kiralanan bir arazide yapılan arkeolojik kazılarda yine bir küpün içinde 7 bin yıllık Siyez buğdayı bulunmuştu. Bunların bir kaç adetinden üretim yapılmaya başlandı.

      Çiftçilerin büyük verim elde ettiği 7 bin yıllık Siyez buğdayı, çiftçilerin umutlanmasına neden oldu. Diyarbakır’ın Sur  ilçesinde bu buğdayların ilk ekimini yapan Özkan Yıldırım, diğer buğdaylara oranla Siyez buğdayının maliyet ve bakımının daha az olduğunu, ayrıca başaklardaki verimin 3 kat kadar fazla olduğunu belirtti.

      Siyez Buğdayının Verimi Çok Yüksek

     Daha önce yetiştirdiğimiz normal buğdaya göre veriminin yüksek olduğunu söyleyen Yıldırım: “Kazı çalışmasında bir küp bulunmuş 7 bin yıllık, içerisinde buğday da çıkmış. Orada bur mühendis ekmiş, ekince de boy ve başak olarak farklı olduğunu görmüş. Her bölgeye bir avuç verdi. Biz de 100 kg burada 250 dönüme ektik, 150 dekar daha ayrı bölgelerde ektik. Yağışa göre nasıl çıkacaklarını görmek için ayrı ayrı yerlere ektik.” dedi ve konuşmasının devamında: “7 bin yıllık ata tohumu buğday, diğerlerine göre farklı. Her başakta 160 ile 250 arasında dane tutuyor. Dekara bin 200 kg kuru olarak bekliyoruz. Diğer buğdaylar ise yağışlar güzel olursa 450 kg geliyor. Bir diğer farkı ise; biz diğer buğdaylarda dekarına 30 kg ekerken, bunu 18 kg ektik. Bunda taban gübresi 22 kg, 15 kg da bahar gübresi verince toplamda 37 kg gübre kullanmış olduk. Diğerlerindeyse 30 kg taban, 30 kg da baharda verilerek toplamda 60 kg gübre kullanılıyor. Ayrıca bu ata tohumunda zirai ilaç kullanılmasına gerek yok, yabani otları boğuyor ve ilaca da gerek kalmıyor.” şeklinde açıklamada bulundu.

       Saman Miktarı Daha Fazla

       Siyez Buğdayının saplarının kalın olmasından dolayı diğer buğdaylara oranla saman miktarının da fazla olduğunu belirten Yıldırım, sözlerine şu şekilde devam etti: “Diğer buğdaylar dekara 350 kg saman verirken, bu ata tohumunda ise 1.5 ton saman veriyor. Bu da ülke ekonomisine destek sağlıyor. Allah'ın izniyle Türkiye’nin her yerine yayılır, genleriyle oynanmamış ata tohumu. Buğdayda bununla birlikte yakında ihraç ülkesi olacağız. Maliyet diğer buğdaylara göre çok az ve verimi çok yüksek. Artık Türkiye'nin her yerinde bunun yayılmasını istiyoruz.”

    

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Milli Piyango biletini haram olduğu için yaktı. Arif verimliden Müge Anlı Paylaşımı Sonunda Anlaştılar Hayırlı Uğurlu Olsun Aynı fayın ucunda stres var..