Vergi, trafik cezası, sosyal güvenlik primi, öğrenim kredisi, köprü ve otoyol kaçak geçiş cezaları ve benzeri kamuya olan borçlar ile ilgili yapılandırılma ile ilgili verilen sürede son 2 haftaya girilmiş bulunuyor. Kanun içerisinde 1 defaya mahsus olacak şekilde verilen yetki kapsamında, Cumhurbaşkanı yapılandırma ilk taksit ile ilgili verilmiş olan ödeme süresini 1 ay uzattığı duyuruldu. Başvurular 1 Şubat itibariyle tamamlanacak.
Milyonlarca kişiyi ilgilendirmekte olan vergi, genel sağlık sigortası (GSS) primi trafik cezası, motorlu taşıtlar vergisi, sosyal güvenlik primi, gayrimenkul vergisi, , Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) kullanılacak olan öğrenim kredisi, köprü ve otoyollardan kaçak geçiş cezası benzeri bulunmakta olan devlete olan borçlar ile ilgili yapılandırma müracaatları devam ediyor. Başvuru 31 Aralık itibariyle sona ermesi beklenirken C. Başkanı kararı ile müracaat ve ilk taksit ödeme süreleri 1 ay uzatıldı.
1 ŞUBAT’TA SONA ERECEK
Daha önceden 31 Aralık tarihine kadar yapılabileceği duyurulan başvuruların süresinin 1 Şubat tarihine kadar uzatıldığı Cumhurbaşkanı tarafından duyuruldu.
Yapılandırmış olan borçlar peşin ödenmesi durumunda gecikme faizi ve gecikme farkının yerine hesaplanmakta olan enflasyon farkının % 90’ından kurtulmaları mümkün olacak. Anaparanın beraberinde enflasyon farkı şeklinde hesaplanan miktarın yalnızca % 10’luk kısmını vermeleri yeterli olacak.
İsteyen Borcunu Taksitle Ödeyebilecek
Borcunun ilk 2 taksit süresinde tamamlayanlar, anaparanın bütününü, hesaplanan enflasyon farkı noktasında ise yarısını ödeyecekler.
Borçlar 6, 9, 12 ya da 18 aylık taksitler şeklinde ödenebilecek. Taksit faizi, 6 ödemede % 4.5, 9 ödemede % 8.3, 12 ödemede % 10.5, 18 ödemede ise % 15 olarak uygulaması yapılacak.
HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILABİLECEK?
Maliye borçları,
Sigorta primleri, isteğe bağlı sigorta primleri, işsizlik sigortası primi, genel sağlık sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, topluluk sigortası primleri, inşaatlarda eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi,
Kredi Yurtlar Kurumu kredileri,
Motorlu taşıt vergileri,
Trafik ile alakalı olan cezalar,
Otoyol ve köprüler üzerinden yapılmış olan kaçak geçiş cezaları,
Seçim, askerlik, nüfus para cezaları,
Gümrük Bakanlığınca takip edilmekte olan gümrük vergileri ve aynı zamanda para cezaları,
Belediyelerin vergi, gayrimenkul vergisi ve benzeri cezaları,
Belediyelere bulunmakta olan su ve atık ücretleri.